NASTAVLJA SE DIPLOMATSKI RAT: Amerikanci ukinuli imunitet i ušli u rusku misiju u SAD-u

Vlasti SAD preuzele su kontrolu nad zgradom ruske trgovinske misije u Vašingtonu, javlja agencija Tass i dodaje da su američki stražari poslati u zgradu. Šef ruske trgovinske misije u prijestonici SAD Aleksandar Stadnik potvrdio je ovoj agenciji da je, prema riječima američkih vlasti, zgradi misije ukinut diplomatski imunitet u subotu u 14 časova po lokalnom vremenu (21h po našem).

“Naše osoblje je napustilo teritoriju trgovinske misije. Zvaničnici SAD su i dalje tamo. Nemamo pojma šta rade tamo. Rečeno je da će tamo načiniti video snimak”, rekao je portparol ruske ambasade u SAD Nikolaj Lariohin.  TASS je ranije javio da se Amerikanci pripremaju da izvrše pretres ruske trgovinske misije u Vašingtonu i da je savjetniku američke ambasade u Moskvi Entoniju Godfriju u vezi s tim uručena protestna nota.

“Tehnički, pretres će sprovesti Stejt department”, rekao je portparol ruske ambasade Nikolaj Lakonin za Tass.  Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je planirani pretres ruskih diplomatskih objekata u SAD nečuvena, agresivna akcija koju američke obavještajne agencije mogu da iskoriste za organizovanje provokacije pomoću podmetnutih predmeta.

“U noti se ističe da planirani nelegitimni pretres diplomatskih prostorija Rusije bez prisustva ruskih zvaničnika i prijetnju da će prednja vrata biti obijena smatramo nečuvenom, agresivnom akcijom koju bi američke obavještajne agencije mogle da iskoriste i za organizovanje antiruske provokacije pomoću podmetnutih kompromitovanih predmeta”, naglašava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo dodaje da Moskva zadržava pravo na uzvratne mjere na osnovu reciprociteta, prenosi “Sputnjik”.  “Vlasti Sjedinjenih Američkih Država treba da zaustave najgrublju povredu međunarodnog prava i odustanu od napada na imunitet ruskih diplomatskih institucija. U suprotnom, zadržavamo pravo da odgovorimo na osnovu reciprociteta”, navodi se u saopštenju.

Nešto kasnije Ministarstvo je na zvaničnoj Facebook stranici objavilo snimke pretresa. Na snimcima se vidi kako na teritoriju ovih ustanova ulaze automobili FBI. Saradnici specijalnih službi počinju da pretražuju prostorije i stanove diplomatskih službenika. Kod ograde Trgovinskog predstavništva postavljena je traka. 

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo da specijalne službe SAD namjeravaju da 2. septembra izvrše pretres ruskog konzulata u San Francisku, koji je takođe zatvoren na zahtjev američkih vlasti, kao i stanove ruskh diplomatskih predstavnika.  Iznad konzulata je primjećen dim, a spekuliše se da su “Rusi spaljivali papire”.  Stejt department je odbio da komentariše ove informacije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj