‘O SEBI SE ZABAVILI’: Šta se desilo sa državama i liderima koji su bili najglasniji i najviše uradili protiv Assada i jedinstvene Sirije?

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je video koji pokazuje kako ruska avijacija uništava veliku kolonu oklopne tehnike Islamske države u Siriji. 

Preciziralo je da je uništeno ukupno oko 30 okolopnih vozila i druge ratne tehnike terorista. Operacija je izvedena “nedaleko od Deir ez-Zora, velikog grada na Eufratu prema kojem sirijska armija nadire iz tri pravca. Sa sjevera, zapada i juga.

Ofanziva na Deir-ez-Zor, koja u punom smislu još nije počela, bit će izvođena u vrijeme kada su sve zemlje antisirijske koalicije, koju su prije nekoliko godina formirali Amerikanci i Britanci, u manje ili više ozbiljnim problemima. Kao da je viša sila odlučila da im Siriju vrati kao bumerang.

SAD, Katar i Saudijska Arabija

U Sjedinjenim Državama je vašingtonska elita i dalje u lovu na šefa svoje države Donalda Trampa.

Saudijska Arabija već dvije godine veoma neuspješno indirektno ratuje u Siriji i direktno protiv Huta i zakonite vlasti Jemena. Sa izgledima da i u Jemenu pretrpi bolan i sraman poraz. A već nekoliko godina je prinuđena da od trećine do polovine armije drži u istočnim provincijama bogatim naftom u kojima većinu stanovništva čine šiiti.

Katar je doživio da ga arapski saučesnici u zavjeri protiv Sirije optuže da sponzoriše terorističke formacije.

Turska bi uskoro mogla graničiti sa ‘državom Kurdistan’, a Izrael sa ‘Iranom’

Turska se od jeseni može suočiti sa postojanjem jedne prave kurdske države na svojim jugoistočnim granicama i jedne poludržave uz granicu sa Sirijom. A sve samo zato što nije shvatila da uništavanje centralne vlasti u Damasku pušta kurdskog džina iz boce.

Bila se polakomila: vjerovala je da će se prilikom komadanja Sirije dočepati pogranične zone sve do Halepa ili da će u njoj uspostaviti svoju mariontetsku vlast.

Jordan je dobio pola miliona sirijskih izbjeglica koje mora da izdržava, a sirijska armija je već povratila kontrolu nad pet graničnih prijelaza.

Izrael, koji je čak i liječio sirijske teroriste i pobunjenike na svojoj teritoriji i vraćao ih nazad u rat, sada uzalud kuka zbog jačanja pozicije Irana u Siriji koje će po završetku rata, čiji kraj se već nazire, biti još jače.

Sirija vojno jača nego prije nametnutog rata

Na prvi pogled paradoksalno, Sirija je već sada osjetno vojno jača nego što je bila pred rat, a biće po njegovom završetku – još jača.

Osim ovoga, sirijska PVO je od prije neki dan integrisana sa ruskim PVO potencijalima u Siriji, pa izraelski avioni više neće moći da zalaze u vazdušni prostor te zemlje.

 

 

(Global CIR/Fakti)

Objavljeno u:

Komentiraj