REŽIM LANSIRAO ‘SOFTWARE ZA OTKRIVANJE GULENISTA’: Bježeći od Erdoganovog terora turski vojnici, policajci i diplomate traže azil u Njemačkoj

Godinu dana poslije navodnog pokušaja ‘puča’, turska vlada nastavlja sa čistkom navodnih državnih neprijatelja nesmanjenom žestinom – u prošli petak predsjednik Redžep Tayip Erdogan je hitnim dekretom otpustio još 928 policajaca, vojnika, te zaposlenih u ministarstvima pravde i unutarnjih poslova, prenosi njemački list Die Welt.

Oni su otpušteni zbog sumnje da pripadaju Gulenovom pokretu koji je okrivljen za pokušaj državnog udara 2016. Do sada je u Turskoj, zbog istih sumnji, bez posla ostalo više od 150.000 činovnika.

U Njemačkoj je u međuvremenu značajan broj Turaka zatražio azil. Od augusta prošle godine podnijeto je, prema podacima njemačkog ministarstva unutarnjih poslova, više od 6.700 zahtjeva. Među njima je oko 500 pripadnika turske vojske i diplomata, zajedno sa porodicama. Oni se očigledno boje daljih represalija i zatvorskih kazni u Turskoj, navodi Die Welt.

Azil zatražio i jedan od čelnika MIT-a

Prema informacijama ovog lista, u posljednjih nekoliko mjeseci je i jedan broj visokorangiranih policijskih zvaničnika zatražio utočište u Njemačkoj. Izvori iz sigurnosnih krugova kažu da je u jednom slučaju riječ o jednom od vodećih funkcionera Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT). U drugom slučaju, jedan turski oficir za vezu obratio se radi azila njemačkoj Saveznoj kriminalističkoj policiji (BKA) u Hesenu. Zbog pravila o zaštiti ličnosti i podataka Die Weltu nije otkriven identitet ovih tražilaca azila.

Njemačke službe, kako se navodi, već neko vrijeme pokušavaju ostvariti tješnju suradnju sa turskom stranom. Međutim, saradnja koja je prije svega neophodna u borbi protiv terorizma, ide teško. Ankara je, primjera radi, prošle godine više puta otkazala konsultacije BKA i svoje službe, ne navodeći razloge; pretpostavlja se da su otkazivanja imala veze s tim što je Bundestag 2016. osudio genocid nad Jermenima u Osmanskom carstvu, navodi Die Welt.

Podjela vlasti u Turskoj praktično ne postoji

Od pokušaja puča 2016. njemačke sigurnosne službe zabrinute su, kako se tvrdi, zbog masovnih otpuštanja u Turskoj. Krajem prošle godine oficir za vezu BKA u Ankari je u jednom internom dokumentu ukazao da je ekspertsko znanje u turskom sigurnosnom aparatu “na duže vrijeme izgubljeno, i nije nadoknađeno novim imenovanjima”, piše njemački list.

Žaleći se na nemogućnost saradnje s turskim kolegama, gdje se “ni najprostija informacija ne može dobiti bez blagoslova nadređenih”, pomenuti njemački oficir za vezu zaključio je: “Podjela vlasti u Turskoj praktično ne postoji”.

“Software za otkrivanje gulenista”

U okviru nastojanja turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) da iz vojske odstrani osumnjičene pripadnike, kako režim navodi, “Fetulahističke terorističke organizacije” razvijen je software program za profiliranje pripadnika Turskih oružanih snaga (TSK), prenosi na svom siteu turski list Huriyet.

Software je navodno zasnovan na sistemu koji daje negativne poene pripadnicima vojske koji su imali “dodatne inostrane misije”, dobijali disciplinske mjere, te bili zaduženi za prijem i ocjenjivanje studenata.

 

 

(Global CIR/Danas/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj