UOČI SAMITA BRICS-a! Kineski predsjednik protiv protekcionizma: ‘Samo otvorenost daje napredak’

Predsjednik Kine Si Đinping pozvao je danas, pred početak samita BIRCS-a, najveće ekonomije u razvoju da se suprotstave protekcionizmu, dodajući da će Kina nastaviti da investira širom svijeta i da želi strane investicije u svojoj zemlji.

Ocijenivši da su protekcionizam i okrenutost prema sebi u porastu, Si je rekao da “samo otvorenost daje napredak” i da “samo inkluzivnost podržava takav napredak”.

Si se danas obratio poslovnim predstavnicima zemalja grupe BRICS-a, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uoči početka samita lidera tih zemalja u kineskom gradu Sjamenu, koji se održava u vrijeme pojačanog pritiska SAD-a i Evrope na Peking da smanji tržištne barijere.

To je deveti samit BRICS-a, grupe koja se okupila prije oko 10 godina u cilju uspostavljanja alternativnog svjetskog poretka kojim ne dominiraju zemlje Zapada. Kina je dugo optuživana za nepravedne barijere za strane komapnije, ali Si je postao predsjednik koji se zalaže za globalizaciju u trenutku kada raste protekcionizam u zapadnim zemljama, uključujući SAD.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj