(VIDEO) EKSKLUZIVNI INTERVJU! Akademik Muhamed Filipović za Global CIR: Angela Merkel će se pobrinuti za evropske interese, Nijemci neće dopustiti da prostor do Urala ostane izvan Evrope

Imali smo čast intervjuisati jednog od najznačajnijih živućih bosanskohercegovačkih intelektualaca, akademika Muhameda Filipovića. Čovjek koji je bio svjedok ključnih historijskih zbivanja sudbinski povezanih sa Bosnom i njenom nedavnom prošlošću, iako narušenog fizičkog zdravlja, otvorio je za nas vrata svoga doma, ali i do sada nepoznate teme i otkrio činjenice koje će zasigurno imati odjeka u javnosti.

Akademik Muhamed Filipović, filozof, esejist i teoretičar, jedan je od rijetkih intelektualaca u BiH koji je o svemu spreman govoriti «bez dlake na jeziku». Rođeni Banjalučanin, autor je značajnog broja knjiga i naučnih djela. I danas osjetljivom temom – odnosom religije i morala – akademik Filipović bavio se još 1958. godine.

«Ispuhat će taj nacionalizam, mi ćemo konačno morati da se odlučimo da živimo kao ljudi prije svega, kao građani, kao Evropljani, a ne da živimo svoje lokalne traume i predrasude.», rekao je akademik Filipović u jednom svom ranijem tekstu.

 

(Global CIR/Razgovarao: Amel Jašarević)

Komentarion this Post

  1. Nema komentara.

    Reply

Komentiraj