GLOBAL CIR U PARIZU NA PRETPREMIJERI FILMA ‘SMRT U SARAJEVU’ Novo filmsko ostvarenje Danisa Tanovića puni francuska kina

Piše: Džana Mujadžić

Velika pretpremijera zadnjeg dugometražnog igranog ostvarenja Danisa Tanovica “Smrt u Sarajevu”, nagrađenog na prošlogodišnjem Berlinaleu Priznanjem svjetske filmske kritike i Grand Prixom žirija, održana je u srcu Pariza u čuvenom Forumu Les Halles. Velika dvorana broj šest, UGC Cinéma, jedna od mnogobrojnih koje čine ogroman kompleks posvećen sedmoj umjetnosti, bila je sasvim ispunjena.

Uvodnu riječ su imali glumac Jacques Weber koji je tumačio  postavku “Hotel Europa” ciji je autor Bernard Henry Levy u poznatom  Teatru de l’Atelier, kojom se dijelom nadahnuo bosanskohercegovački reditelj, što je ovom umjetniku napokon dalo priliku  da pokaže veliku nadarenost i profesionalnost, dodijelivši mu jednu od glavnih uloga, i francuski producent filma, direktor kuće “Margo Cinéma”, François Margolin.

Jacques Weber/Foto: Global CIR

Ovaj poslijednji, poznat i kao reditelj, scenarist te montažer,, producirao je ostvarenja čuvenog čileanskog cineasta Raula Ruiza, Hou  Hsiaohsena, Catherine Breillat ili Oliviera Assayasa. Najprije je studirao matematiku i arhitekturu pa se upisao na čuveni  filmski Institut IDHEC, preteču jedne od najpoznatijih institucija europske sedme umjetnosti, La Femis.

Diplomirao je 1977. godine pa realizirao veoma hvaljeni, kratkometražni film “Ona i On”, nagrađen prestižnim priznanjem Jean Vigo. Režirao  je i  dugometražni film “Laž” 1992. a tri ljeta kasnije “Falashas”. Deset godina poslije producirao je “Opasnu samilost”, a 2000. “Opijum talibana”. Slijede “Mali vojnici” 2005. Prije dva ljeta je producirao “Antikvarnike”, a prošle godine “Salafiste”.

U kratkom razgovoru, prilikom premijere Tanovicevog filma, François Margolin odgovorio je na nekoliko flash pitanja:

Kako ste postali “francuski producent” filma “Smrt u Sarajevu”, djela koje ne teži da se svidi nego u prvi plan stavlja “golu istinu”, ponekad teško prihvatljivu. Šta vas je privuklo?

-Na samom početku film je zamisljen kao dokumentarac, napola upozoravajući ali i spektakularan, zbog  teatarskog adaptiranja “Hotela Europa”, posebne refleksije o Starom kontinentu. Brzo sam razumio da je Tanović malo zaglavljen u tako veliki posao i dispozitiv. Zato sam mu izložio moju zamisao da pokaže šta se događa u hotelu dok autor, koga tumači Weber, piše i priprema svoj govor. Kao niz opozicionih planova same postavke, snimljenih u posebnom axu. Danisu se ideja dopala pa je odmah počeo pisati scenario o tri povezane hotelske priče, što ubrzo postaju metafora cjelokupne Bosne i Hercegovine. Čini mi se da je reditelj nepremašiv kada snima “kod kuće”, a bilo je prvi puta da to čini u Sarajevu.

Poznavali ste Tanovica odranije?

-Ne, ali odmah smo našli zajednički jezik i danas je on moj veliki prijatelj. Spreman sam nanovo surađivati sa njim, ako bude moguće jer vjerujem kako je medjđu najvećim i najboljim, aktualnim rediteljima planetarne, sedme umjetnosti.

Bernard Hert Levy nije došao na parisku pred premijeru. Zašto?

– U inozemstvu je! Oduševljen je filmom, bio je u Berlinu i organizirace jos jednu projekciju u rujnu, ali osmi mjesec nije idealan za izlazak ovakvih ostvarenja.

François Margolin/Foto: Global CIR

Gospodin Weber je ranije završio predstavljanje komada u Teatru de l’Atelier.Da li su uspjeh i potražnja filma ublažili  tu činjenicu, pošto glumac dominira veliki broj scena?

-Priča o ranijem završetku nije tačna!Nije završena prije isteka ugovora jer se predstavljala vise od dva mjeseca a uobičajeno je da se postavke ne održavaju predviđenih pola godine, posebno u tako velikom teatru. Izvjesni vole o tome pričati jer nastoje naći razloge kriticiziranja filozofa i književnika.

U koliko dvorana se film predstavlja?

-Oko 20 ali je poslan u sve frankofonske zemlje.

Šta je značajno što Vas nisam pitala, o filmu?

-Nagrade kao i činjenica da je otkupljen u 25 zemalja, što je rijetko za francuski film.

Koji su Vaši slijedeći projekti?

-Upravo pripremamo predstavljanje novog ostvarenja Claude Lazmanna, pod nazivom “Napalm”, koji sam producirao a djelo je pokazano i na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu u zvaničnom programu. Snimali smo u Sjevernoj Koreji. Zatim produciram jedno ostvarenje u Kolumbiji i pičem scenario za slijedeći film.

 

(Za Global CIR iz Pariza Džana Mujadžić)

Komentiraj