HITNA SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI! Američka ambasadorica: ‘Kim Yong Un nas prosto moli za rat’

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog sjevernokorejske krize održava se danas. To je drugi sastanak ove nedjelje, a najupečatljiviju izjavu na sjednici dala je američka ambasadoricaa Niki Hejli, koja je poručila da “strpljenje SAD ima svoju granicu, a da Kim Džong Un praktično moli Ameriku da uđe u rat sa njim”

– Sada moramo da usvojimo najjače moguće mjere. Došao je čas da se prestane sa polovičnim mjerama – poručila je Hejli na burnoj sjednici, koja se održava na inicijativu SAD, Velike Britanije, Japana, Južne Koreje i Francuske. Ona nije propustila ni da “pecne” Kinu, nazvavši prijedlog Pekinga o dijalogu i konsenzusu “uvrjedljivim”. Prema njenima riječima, situacija je “urgentna” i pristup koji su UN imale prema Sjevernoj Koreji ijaviše od 20 godina “nije funkcionisao” i nije promijenio ponašanje Pjongjanga.

Prije sjednice oglasila se premijerka Velike Britanije Tereza Mej, koja je poručila da “implementacija novih sankcija mora pod hitno da se sprovede”. Njoj se pridružio i japanski ambasador u UN-u Koro Bešo:

– Ne možemo da gubimo vrijeme. Ne više. Sjeverna Koreja mora da osjeti pritisak, da će trpjeti posljedice ako nastave putem kojim su krenuli – rekao je Koro Bešo.

Podsekretar UN-a za politička pitanja Džefri Feltman je nuklearnu probu nazvao “opasnom provokacijom” koja duboko destabilizuje region i međunarodnu zajednicu. Feltman je pozvao na jedinstven i jasan odgovor. Ambasador Francuske u UN-u Fransoa Delatr zalaže se za što hitniju implementaciju novih sankcija, ali i dodatni paket kaznenih mjera koje bi Severnoj Koreji uvela EU.

Rusija i Kina traže konstruktivne pregovore, a ne sankcije

Ipak, ruski ambasador Vasilij Nebeznija rekao je da “pritisak sankcijama neće uroditi plodom”, već da je neophodan razgovor i dijalog svih sukobljenih strana.

Taj put ne vodi nikuda osim ako se Pjongjang aktivno ne uključi u konstruktivne pregovore – rekao je on.

Ambasador Kine takođe je rekao da rješenje krize treba tražiti u dijalogu.

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održava se nakon što je Pjongjang izveo još jednu nuklearnu probu, a kako se vjeruje ovog puta je u pitanju bila hidrogenska bomba i do 10 puta jača od atomskih koje je Amerika bacila na Hirošimu i Nagasaki.

Sjevernoj Koreji već su uvedene sankcije nakon posljednje raketne probe prije oko mjesec dana, kojim su zahvaćeni tri od pet glavnih stubova državne ekonomije, industrije bakra, gvožđa i morskih plodova. Kako se očekuje, ove mjere bi trebalo da uzrokuju gubitak iz bužeta Sjeverne Koreje od oko milijardu dolara.

Foregin Policy: Povećane šanse za napad SAD-a na Sjevernu Koreju

Šanse za američki napad na Severnu Koreju povećane su u posljednjih 48 sati, pošto je ministar odbrane SAD Džim Matis oštro reagovao na novu nuklearnu probu Pjongjanga, ocjenjuje danas američki časopis “Forin polisi”.

Matis je jučer rekao da će svaka prijetnja SAD-u, njenim teritorijama ili njenim saveznicima “naići na veliki vojni odgovor”, čime je, prema oceni Forin polisija, pojačao retoriku predsjednika Donalda Trampa.

“Zaustavite Kimovo ludilo”

Sjeverna Koreja je ponovo glavna tema u svjetskim medijima. Britanski “Daily News” na svojoj naslovnoj strani napravio je igru riječi: Stom the Kimsanity – Zaustavite Kimovo ludilo.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj