KINESKI PREDSJEDNIK OTVORIO SAMIT BRICS-a: Bez našeg učešća ne može se riješiti nijedan globalni problem

Predsjednik Kine Xi Jinping izjavio je kako zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) trebaju izraziti zajednički stav kada je riječ o međunarodnom miru i razvoju.

Rezultat slika za xi openned nineth summit brics

U kineskom gradu Xiamen, u provinciji Fujian održava se 9. Samit lidera BRICS-a u sklopu kojeg je održan i okrugli sto. Programu je prethodila zajednička fotografija predsjednika Kine Xija, ruskog predsjednika Vladimira Putina, predsjednika JAR-a Jacoba Zume, premijera Indije Narendre Modija te predsjednika Brazila Michela Temera.

Lideri su potom prisustvovali sastanku na kojem se obratio Xi koji je govorio o globalnoj ekonomiji i trgovačkom protekcionizmu. Xi je kazao kako su duboke i zamršene promjene dovele do većeg značaja saradnje između zemalja BRICS-a.

”Bez našeg učešća globalni problemi se ne mogu riješiti na efikasan način. BRICS treba kao jedan iskazati svoje postojanje i rješenja kada je riječ o poljima koja se tiču međunarodnog mira i razvoja. Ekonomsku globalizaciju bismo trebali dovesti u stanje koje je otvoreno, obuhvatno, uravnoteženo i korisno za sve zemlje. Trebali bismo podržati otvorenu svjetsku ekonomiju i režim višestrane trgovine, a usprotiviti se protekcionizmu”, rekao je Xi.

Smatra kako međunarodni poredak treba biti nepristrasan i da zemlje BRICS-a trebaju zauzeti veću ulogu u globalnom upravljanju. Izjavio je i kako će Kina dodijeliti 500 miliona juana (76 miliona dolara) za promjenu i saradnju između zemalja BRICS-a na poljima ekonomije i tehnologije, kao i četiri miliona dolara Novoj razvojnoj banci (NDB) za podršku njenom dugoročnom radu.

Xi se jučer sastao sa Putinom, a danas sa Zumom. Očekuje se će kineski predsjednik imati i tete-a-tete sastanak sa liderima Brazila i Indije. Samit prati više od 3.000 medija iz 80 zemalja svijeta i regije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj