‘POGLAVNICA’ KOLINDA PORUČILA: “Za dom spremni” je stari hrvatski pozdrav

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović izjavila je da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav koji je kompromitovan za vrijeme ustaških dana.

Komentarišući činjenicu da je tabla sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” postavljena na mjestu koncentracionog logora u Jasenovcu, Kitarovićeva je rekla da nije historičar, ali da je njen stav o tome jasan, prenose hrvatski mediji.

“Voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire o svim simbolima totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku ne trebaju”, navela je Kitarovićeva.

Ona je ocijenila da se previše razgovara o ideološkim, a malo o egzistencijalnim pitanjima.

Kada je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku“, rekla je Kitarović.

Autor tog pozdrava je poglavnik NDH Ante Pavelić. On jest koristio neke povijesne izvore, ali sama krilatica je njegova, tj. nedvojbeno ustaška, prenosi Index.hr.

Zabrinuta procesima u BiH i retorikom prema Hrvatskoj

“Zabrinuta sam procesima u BiH jednostavno zato jer se vidi zastoj u svakom pogledu. Na strani EU-a i NATO-a je zastoj u procesu pristupanja BiH, a s druge strane zastoj u procesu reformi”, kazala je hrvatska predsjednica u razgovoru za televiziju RTL, prenosi Hina.

“Ne mogu nikako pozdraviti retoriku koju čujemo iz BiH u posljednje vrijeme”, rekla je Grabar-Kitarović za emisiju RTL Danas, ocijenivši da takva retorika nikako ne pridonosi rješavanju otvorenih pitanja i dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima dviju država.

Istaknuvši da “Hrvatska jest prijatelj-država Bosne i Hercegovine u potpunosti” i da podržava kako teritorijalni suverenitet i integritet tako i njezin euroatlantski put, poručila je i da će se Zagreb “isto tako vrlo snažno boriti i za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata kao jednog od tri naroda u BiH”.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj posjeti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, potvrdila je da je ta informacija točna i da za sada postoji “usmeni poziv” te da su se ona i Vučić složili da to “ne smije biti još jedan protokolarni susret, već da taj susret mora biti usmjeren na rješavanje konkretnih pitanja”.

Posjeta Rusiji

U intervjuu je potvrdila da planira posjet Rusiji te da će se datum objaviti zajednički.

“Na stolu će se prije svega kao teme naći naši bilateralni odnosi”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da bi voljela vidjeti jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije. “Unatoč sustavu sankcija mislim da tu postoji puno prostora, da naše tvrtke mogu poslovati s Rusijom. Interes je jako velik i dosta gospodarstvenika želi ići na taj put“, rekla je šefica hrvatske države.

Kako je najavila, razgovarat će se i o jugoistoku Europe, stanju u BiH, posebno o odnosima Hrvatske i Srbije, o stanju u susjedstvu Rusije, zajedničkoj suradnji u okviru euroatlantskog saveza te o borbi protiv zajedničkih ugroza.

(Global CIR/Agencije)

 

1 Komentaron this Post

  1. klimatizovani klimaks

    poglavnica traži poglavića

    Reply

Komentiraj