PREDSJEDNIK NE ŽELI PROTIV PUTINA: Moldavija odbila učešće u manevrima NATO-a u Ukrajini

Predsjednik Moldavije Igor Dodon objavio je danas da je uz podršku vlade odbio učešće moldavskih vojnika u vojnim vježbama NATO u Ukrajini.

“Učešće moldavskih vojnika na vojnim vježbama u inostranstvu nije prihvatljivo”, rekao je Dodon i zatražio “prekid priprema za slanje kontigenta”. Zamjenik ministra odbrane Georgi Galbura je tražio da predsjednik odobri učešće 57 moldavskih vojnika u NATO manevrima pod nazivom “Brzi trozubac” (Rapid Trident) koji će se održati u Ukrajini od 7. do 23. septembra.

Galbura je rekao da moldavski vojnici od 1996. uzimaju učešće u tim godišnjim vježbama. U njima učestvuju članice NATO i programa Partnerstvo za mir, koje najvećim dijelom čine nekadašnje članice istočnog bloka koje nisu u NATO.

Igor Dodon, koji je u dobrim odnosima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, već je zabranio učešće moldavskih vojnika na manevrima održanim krajem februara u Rumuniji. Washington i Bukurešt su tada naveli da “nije riječ o prijateljskom gestu”.

Moldavija je podijeljena između pristalica zbližavanja sa Rusijom, kojima pripada Dodon, i zagovornika integracije u EU, što su neki članovi vlade. Rusija će od 14. do 20. septembra održati vojne vježbe sa Bjelorusijom u kojima će učestvovati više od 13.000 vojnika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj