U PLANINAMA NA SJEVEROISTOKU ZEMLJE: Šta se zna o skrivenoj bazi Sjeverne Koreje za nuklearne testove?

Sjeverna Koreja, koja je u nedjelju detonirala hidrogensku bombu, jedna je od najizolovanih zemalja, a pojedine lokacije potpuno su van dometa strancima.

Najzanimljivija lokacija u Sjevernoj Koreji, barem nakon što je postalo jasno da režim Kim Džong-una nema namjeru da prestane sa nuklearnim testiranjima kako bi se domogao nuklearne bojeve glave koju može da montira na interkontinentalni balistički projektil (ICBM) i tako dosegnuti tlo kontinentalnog SAD-a, zove se Pungeri.

Kako javlja BBC, radi se o lokaciji na kojoj je sjevernokorejski režim od 2006. godine sproveo šest nuklearnih testova, uključujući i ovaj posljednji pri kojem su detonirali hidrogensku bombu, najrazornije oružje na svijetu. Snaga posljednje detonacije je, inače, procenjena na 50-ak kilotona, što je oko tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine, prenosi Index.hr.

Pungeri se nalazi na sjeveroistoku zemlje na planinskom terenu. BBC navodi da se radi o lokaciji na kojoj je smješten glavni pogon sjevernokorejskog nuklearnog programa i jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svijetu. Većina poznatog o ovoj tajnovitoj lokaciji bazira se na satelitskim snimcima i praćenju premještanja opreme na tom području. Sami nuklearni testovi izvode se u sistemu tunela iskopanih pod planinom Mantap, nedaleko od Pungerija.

Obavještajne agencije koje prate Sjevernu Koreju detaljno prate iskopavanje materijala, pred gore spomenutim tunelima, kako bi pokušali da zaključe priprema li Kim Džong Un nove nuklearne testove. Uoči posljednjeg nuklearnog testiranja, u kojem je detonirana hidrogenska bomba, satelitski snimci napravljeni u augustu prikazivali su da je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju.

Ranije ove godine satelitski snimci su otkrili nove radove na kopanju tunela, a pred jedan od tunela postavljen je neidentifikovani komad opreme. Eksperimentalne eksplozivne naprave, piše BBC, smještaju se duboko u tunele, na sam njihov kraj. Tunel se potom zatrpa zemljom kako bi se spriječilo “curenje” radijacije, a potom se bomba detonira.

O gradovima i mjestima u blizini lokacije Pungirija zna se vrlo malo, ali se zato nešto više zna o kineskim mjestima nedaleko od granice sa Sjevernom Korejom. Konkretno, poznato je da je u nekoliko gradova uz granicu sa Sjevernom Korejom prijavljeno podrhtavanje tla u trenutku izvođenja nuklearnih testiranja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj