ZVIZDIĆ NIJE UPUĆEN U TEMATIKU! Jusko: Pitanje Pelješkog mosta tema za Parlament BiH

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, je rekao da je danas na sjednici Vijeća ministara BiH prezentovana dopunska informacija, a da će šire o svemu obavijestit Parlament BiH. Jusko tvrdi da deset godina nijedno Vijeće ministara, niti saziv Parlamenta u tom periodu, nisu pokrenuli ovo pitanje.

Zvizdić ponovo ‘zbunjen’

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH odgovarajući na novinarsko pitanje da li je tačno da je Evropska komisija tražila od BiH da se do 6. septembra očituje o gradnji Pelješkog mosta i da je to krajnji rok nakon kojeg BIH ništa neće moći učiniti, je odgovorio da u njegov kabinet nikada nije stiglo takvo pismo, te da Hrvatska mora povezati svoj prostor, a BiH zaštititi pristup otvorenom moru.

Plenković: Pelješki most gradit će se na hrvatskoj teritoriji

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Livnu, gdje je započeo dvodnevnu posjetu BiH, da će Hrvatska graditi Pelješki most na svojoj teritoriji i tako odbacio mogućnost odlaganja realizacije tog projekta na čemu insistiraju bošnjački politički čelnici povezujući to sa pitanjem razgraničenja dvije države na moru i slobodnim izlaskom na otvoreno more.

„Pelješki most gradiće se na hrvatskoj teritoriji i ta je činjenica najvažnija. Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usuglašavana na stručnom nivou. Ako bilo šta treba da se pojasni našim prijateljima u BiH, sve nadležne službe, od vlade, MVPEI-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture će to učiniti”, rekao je Plenković upitan da prokomentariše stav ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, inače, člana Stranke demokratske akcije.

Plenković je objasnio da je o izgradnji Pelješkog mosta razgovarao telefonom sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem dodajući da će Pelješki most biti od koristi i za Neum. Mislim da će taj projekt povezivanja juga Hrvatske s ostalim dijelom Hrvatske biti u suštini i izrazito koristan za BiH, posebno oko Neuma jer će kom sezone olakšati veliki pritisak i gužve koje nastaju i zagušuju i tamošnji turizam“, dodao je.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj