FOREIGN POLICY IZAZVAO UZBUNU: Trump ostaje i bez Tilersona, na njegovo mjesto dolazi Nikky Haley

Stalna predstavnica SAD-a pri UN-u Niki Hejli (Nikky Haley) mogla bi da zamijeni Reksa Tilersona (Rexa Tilersona) na mjestu državnog sekretara, piše “Foreign policy”, pozivajući se na izvore u vlasti.

Prošle nedjelje čule su se glasine da on odlazi, a da ona preuzima dužnost – saopštio je neimenovani činovnik.

Nekoliko bivših i aktuelnih činovnika Stejt departmenta saopštili su izdanju da su povod za glasine postali rijetko pojavljivanje Tilersona u javnosti i odsustvo potrebnog broja njegovih izjava o tako važnim pitanjima za spoljnu politiku kao što su realizacija nuklearnog sporazuma sa Iranom i nuklearna i raketna testiranja Sjeverne Koreje.

Prema ocjenama eksperata, u pozadini glasnih komentara predsjednika Donalda Trampa i šefa Pentagona Džejmsa Matisa nedostatak javnih izjava šefa američke diplomatije o sjevernokorejskom problemu u cjelini smanjuje značaj dijaloga u smislu mogućih pristupa Vašingtona rješavanju krize.

– Realna uloga diplomatije u situaciji sa Sjevernom Korejom je do sada bila skromna – izjavila je stručnjakinja Centra za nove pristupe očuvanju bezbijednosti SAD-a Mira Rap Huper.

Predstavnik Stejt departmenta insistira da Tilerson aktivno radi, ne izlazeći u javnost. Između ostalog, u pozadini zaoštravanja krize na Korejskom poluostrvu on je imao seriju telefonskih razgovora sa japanskim, južnokorejskim, ruskim i kineskim kolegama. Za sada nema zvaničnih komentara o mogućoj Tilersonovoj ostavci.

Prošle nedjelje je Stejt department negirao glasine da je predsjednik SAD-a Donald Tramp razočaran radom državnog sekretara Reksa Tilersona.

Ranije je “Vašington post” objavio da je Tilerson bio protiv slanja američkih vojnika u Afganistan i blokade Kube i Katara.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj