KRAJ JEDNE ERE! Počeo izborni proces: Poslije skoro 60 godina, na čelu Kube neće biti neko ko se preziva Kastro

Opštinskim sastancima ove nedjelje na Kubi je pokrenut šestomjesečni izborni proces koji bi trebao završiti izborom nasljednika Raula Kastra, koji napušta predsjedničku funkciju u februaru sljedeće godine.

Rezultat slika za raul castro

Od ponedjeljka se u skupštinama biraju u kandidati za mjesta opštinskih savjetnika prije lokalnih izbora predviđenih od 22. do 29. oktobra. Nakon toga slijede izbori, početkom 2018. oko 600 zastupnika Nacionalne skupštine, koji će izabrati Državno vijeće, zaduženo imenovati predsjednika 24. februara 2018.

Predsjednik Raul Kastro (86) je već obznanio da ne želi novi mandat. Njegov prvi zamjenik i druga osoba vlade Migel Diaz-Canel (57) mogao bi da ga naslijedi. Kubanska komunistička partija (PCC) službeno nema kandidata, ali nadgleda proces i jamči svojim uplivom i glasovima svojih aktivista da nikada neće biti izabran pripadnik opozicije. 

Vlasti taj kubanski sistem nazivaju najdemokratičnijim i najtransparentnijim na svijetu. Pravo glasa imaju svi Kubanci stariji od 16 godina koji žive na ostrvu, ili 8 miliona od 11,2 miliona stanovnika.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj