MAĐARI I POLJACI BIJESNI NA EU: ‘Politika je silovala evropsko pravo i vrijednosti, nećemo primati izbjeglice uprkos odluci suda’

Mađarska, Slovačka i Njemačka reagovale su danas na odluku Evropskog suda pravde o zakonitosti šeme kvota EU za raspodjelu migranata, pri čemu je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocijenio sudsku odluku kao “zaprepaštujuću i neodgovornu”.

Ugrožava sigurnost i budućnost cijele Evrope

“Politika je silovala evropsko pravo i vrijednosti”, rekao je Sijarto komentarišući odluku suda, prenosi Rojters uz ocjenu da to nagoviještava dalje pravne borbe sa evropskim vlastima po pitanju kvota. Evropski sud pravde odbacio je ranije danas tužbe Slovačke i Mađarske na plan EU o kvotama za raspodjelu migranata, a sudskom odlukom podržano je pravo Brisela da prisili države članice na prijem tražilaca azila.

Sijarto je u reagovanju istakao da odluka suda, prema kojoj države članice EU moraju da prime izbjeglice i tražioce azila, “ugrožava sigurnost i budućnost cijele Evrope”. Istovremeno, slovački premijer Robert Fico rekao je da Slovačka poštuje odluku najvišeg suda EU o odbacivanju tužbi Slovačke i Mađarske na migracionu politiku Unije, ali je istakao da njegova zemlja neće promeniti svoj negativni stav o kvotama za raspodelu izbeglica.

“Nastavit ćemo da radimo na tome da se solidarnost izrazi na druge načine, umjesto što nam se silom nameću migranti iz drugih zemalja koji ionako ovdje ne žele da budu”, poručio je Fico, prenosi Rojters.

Gabriel:  Očekujemo da se svi evropski partneri pridržavaju sudske odluke

S druge strane, šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel pozdravio je odluku Evropskog suda pravde, pozvavši na brzu akciju država članica.

“Uvijek sam govorio našim istočnoevropskim partnerima da je ispravno razjasniti pitanja pravnim putem ukoliko postoji sumnja. Ali, sada možemo očekivati da se svi evropski partneri pridržavaju sudske odluke i da bez odlaganja primijene sporazum”, saopštio je Gabrijel.

Najviši evropski sud zaključio je danas da je EU imala pravo da naloži nacionalnim vladama da usvoje kvote za prijem većinom sirijskih izbjeglica premještenih iz Italije i Grčke, koje su se prve našle na udaru talasa migranata i izbjeglica.

“Sud odbacuje pravne akcije koje su preduzele Slovačka i Mađarska protiv privremenog mehanizma za obaveznu relokaciju tražilaca azila”, saopštio je sud sa sjedištem u Luksemburgu, uz napomenu da taj mehanizam trenutno omogućava Grčkoj i Italiji da izađu na kraj s posljedicama migracione krize iz 2015. i da je “srazmjeran”.

Plan o kvotama koji je uspostavila Evropska komisija usvojen je većinskim glasanjem država članica, dok su mu se usprotivile bivše komunističke zemlje na istoku Evrope koje tvrde da njihova društva nemaju kapaciteta da prime pretežno muslimanske imigrante.

Plan, koji je pokrenut prije dvije godine, ali je od početka bio sporan, predviđa premiještanje, odnosno takozvanu relokaciju 160.000 ljudi, ali je do sada premješteno samo oko 25.000 migranata.

Zvaničnici u Briselu su upozorili da je šema pravno obavezujuća za sve države članice, uključujući i one koje su glasale protiv kvota kao što su Mađarska, Slovačka, Češka Republika i Rumunija.

Poljska: Migrante i dalje ne primamo, uprkos odluci suda EU

Poljska i dalje neće primati migrante po kvotama za njihovu raspodjelu koje predviđa plan EU, uprkos odluci najvišeg evropskog suda da Brisel ima pravo da prisili države članice da prihvate tražioce azila, izjavila je danas poljska premijerka Beata Šidlo.

– Bila sam sigurna da će sud donijeti ovakvu odluku, ali to apsolutno ne mijenja stav poljske vlade u vezi sa migracionom politikom – rekla je Šidlo novinarima na marginama poslovne konferencije, prenosi Rojters. Iako je prvobitno glasala za plan o kvotama, Poljska se naknadno snažno suprotstavila toj šemi otkako je desničarska vlada tamo došla na vlast, navodi AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj