MEKTIĆ O HAPŠENJU ŠIMIĆA: ‘Nije bitan Šimić koliko njegovi nalogodavci’

Jučer su, po naredbi Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, službenici SIPA-e uhapsili Josipa Šimića zbog sumnje na krivotvorenje dokumenta SIPA-e, koji je predao državnom tužilaštvu zajendo sa navodnim presretnutim razgovorima glavne državne tužiteljice i potpredsjednice VSTV-a na provjeru. Advokatica uhapšenog tvrdi da je u pitanju čista demonstracija sile i osveta zbog Šimićevog pisanja u medijima, jer, kako kaže, Tužilaštvo Kantona Sarajevo apsolutno nije nadležno. 

Rezultat slika za šimić

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu sinoć su, na području Kreševa, uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo krivotvorenje isprave iz Člana 373. KZ FBiH.

Šimićeva advokatica navodi da je za ovaj slučaj nadležno državno tužilaštvo.

“Tužilaštvo KS je nenadležno za postupanje u ovom predmetu jer je riječ o navodnom falsifikatu dokumenta SIPA-e, na državnoj razini je nadležno državno tužilaštvo”, Belma Balijagić-Džuho, advokat Josipa Šimića.

Povodom hapšenja oglasio se i državni ministar sigurnosti, rekavši da Šimić nije bitan u cijeloj priči sa navodnim falsifikatom i razgovorima, već njegovi nalogodavci.

Naravno do kraja treba preispitati ulogu tužilaštva pa i VSTV u ovoj kriminalnoj aferi. To je porazno, katastrofalna i još jednom dokazuje sunovrat pravosudnog sistema”, rekao je  Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da vode istragu povodom događaja vezanih za navodno prisluškivanje Tadić i Jukić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj