MODNA INDUSTRIJA OPTUŽENA DA PODSTIČE ANOREKSIJU: Francuski modni giganti zabranili premršave manekene

Velike kompanije visoke mode Kering i LVMH, koje predstavljaju imena kao što su Gucci, Saint Laurent  i Dior, usvojili su zajedničku povelju kojom se zabranjuje zapošljavanje suviše mršavih manekena, kao i mlađih od 16 godina. 

Rezultat slika za prohibition sckinny models

Povelja je objavljena danas uoči početka defilea u New Yorku.  Ona govori ; radnim odnosima i “dobrobiti manekena”, zabranjuje broj odjeće 32 koji koriste neki kreatori i navodi da ni jedan model mlađi od 16 godina neće biti angažovan za modne revije.

Ove mjere preduzete su nakon polemike o uslovima rada manekena koje su obilježile Sedmicu mode u Parizu u februaru, kada je modna industrija optužena da podstiče anoreksiju.

“Željeli smo da djelujemo brzo i da udarimo snažno da bi se stvari zaista pokrenule i da maksimalno podstaknemo druge učesnike ove profesije da nas slijede”, rekao je za AFP generalni direktor Keringa François-Henri Pinault

Antoine Arnault, član upravnog odbora LVMH i sin generalnog direktora Bernarda Arnaulta, pozdravio je povelju koja, po njegovim riječima, zaista mijenja stvari.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj