U TOKU SJEDNICA VTSV-a! Jukić: Prisluškivanja je bilo

U toku je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Potpredsjednica ove pravosudne institucije Ružica Jukić predstavila je aktuelno stanje u pravosuđu, te se osvrnula na navodna prisluškivanja nje i vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Rezultat slika za vstv

Jukić je istakla da je prisluškivanja bilo, kao i praćenja njene elektronske pošte. Također, Jukić kaže da je dobila informaciju da je OSA prisluškuje. Za Dragana Mektića i Pericu Stanića, Jukić kaže da su u sprezi i da Stanić radi pod direktivom Mektića

Inače, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) zakazalo je za 6. i 7. septembra dvodnevnu sjednicu u Sarajevu, na kojoj će, među ostalim, biti razmatrana tema “Stanje i aktuelni napadi na pravosuđe” u kojoj je izvjestiteljica potpredsjednica ove institucije Ružica Jukić.

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTV-a bi trebalo da se očituju o Izvještaju o Programu realizacije preporuka Ureda za reviziju BiH, Informaciji o dostavljenom zahtjevu za budžet VSTV-a za 2018. godinu te o Srednjoročnom planu rada VSTV-a za period 2018-2020.

Na dnevnom redu prvog dana zasjedanja su i Nacrt programa rada VSTV-a BiH za 2018. godinu, Pravilnik o javnim nabavkama i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava u prvih šest mjeseci tekuće godine, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

U fokusu drugog dana zasjedanja je obraćanje šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini ambasadora Larsa Gunnara Wigemarka.

Na dnevnom redu sjednice je i donošenje određenog broja odluka u vezi s istekom mandata, odnosno imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj