(VIDEO) BIN LADEN ‘PAPUČAR’ Otkriveni ‘privatni razlozi’ zbog kojih je Bin Laden napao SAD: “Zbog Amerike je živio u siromaštvu i ostavile su ga supruge”

Novi dokumentarac o ubijenom Osami bin Ladenu baca novu perspektivu na ovog napadača na Ameriku, koji se smatra “zaštitnim licem” napada 11. septembra 2001. godine, a koji je SAD i cijeli svijet promijenio u toku noći.

U  Afganistanu jeo ustajali hljeb i varivo

Prema novom dokumentarcu “Road to 9/11” (u slobodnom prevodu “Put do 11. seprembra”), Osama bin Laden bio je ogorčen na Ameriku jer je zbog njenog pritiska morao napustiti Sudan 1996. godine, što je razdvojilo njegovu porodicu, a njega natjeralo na život u siromaštvu. Živio je u Afganistanu s drugom suprugom i najstarijim sinom, hranili su se ustajalim hljebom i varivom, a sve to je jako teško palo njegovoj porodici koja ga je napustila da bi otišla u Saudijsku Arabiju, nadajući se boljem životu.

Prva supruga ga je takođe napustila nešto prije kobnih terorističkih napada 11. septembra, u kojima su se osobe u službi Al-Qaide sa avionima zaletjele u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u Njujorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, a četvrti se srušio u Pensilvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Novi dokumentarac govori o tome da je Osama bin Laden zapravo bio ogorčen na Ameriku i da se htio osvetiti, a biće objavljen ove sedmice na History Channelu, kako najavljuje Daily Mail.

“Zbog Amerike je živio u siromaštvu i ostavile su ga supruge”

Bivši vođa Al Qaede bio je “bijesan jer mu se život preokrenuo naglavačke kad je morao napustiti Sudan”. “Jedina opcija bila mu je da se vrati u Afganistan i živi u siromaštvu”, tvrdi dokumentarac, “i u svom bijesu je napisao deklaraciju od dvanaest stranica o ratu protiv Amerike”.

To bi, ako je istina, značilo da su njegovi motivi bili uzrokovani ličnim razlozima i ljutnji koju je osjećao prema Americi.

Dokumentarac se sastoji od tri odvojena dijela koja govore o pozadini događaja prije napada 11. septembra, i sve skupa traju oko pet sati, a u kojih pokazuju događaje deset godina unazad. Prikazuje se i koliko puta su promašene šanse da se ubije bin Ladena, koji je u Sudanu uživao visoki status, imao je vlastitu kancelariju, grupu islamista koji su ga podržavali, zemlju i konje, te je živio ugodnim životom.

Nakon što je morao otići iz Sudana, jedina opcija mu je bila Afganistan jer nije mogao otići u rodnu Saudijsku Arabiju, budući da je prije toga kritikovao njenu vlast. Jedan od novinara koji je tada razgovarao s njim rekao je da se osjetilo da je “krivio Ameriku ne samo iz historijskih razloga i manipulacija, nego i na ličnom nivou”.

Njegov život se u potpunosti promijenio zbog američkih pritisaka, i morao se vratiti u Avganistan čiji veći dijelovi tada jedva da su imali i struju. Bin Laden je kroz cijeli život volio imati porodicu blizu sebe, a sve skupa se procjenjuje da je imao 20 djece i šest supruga. Njegov najstariji sin Abdallah bin Laden danas živi u Saudijskoj Arabiji.

Film pokazuje i detalje istrage koji su otkrili druge planirane napade s još gorim posljedicama, kao i kako su događaji i osobe koje su dovele do napada 11. septembra ‘svoju priču’ započeli još deset godina unazad.

(Global CIR/Jutarnji/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj