NAJAVLJENI POZITIVNI POMACI! Vučić u Sarajevu: Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja

Bosna  Hercegovina i Srbija se moraju mnogo kvalitetnije povezati kada je u pitanju prometna i energetska infranstruktura i  vjerujem da je ovo početak jednog  potpuno novog odnosa u saradnji između Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Čović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Vučića, prvog predsjednika Srbije koji je doputovao u zvaničnu posjetu BiH u posljednih više od šest godina, te je izrazio uvjerenje da će se atmosfera i duh dvodnevne posjete srbijanskog predsjednika i njegove delegacije nastaviti u dinamici sa mnoštvom tema “koje dugo opterećuju odnose u BiH i da posluže kao primjeri za druge probleme koje BiH ima sa svojim susjedima”.

Teme razgovora bila je i ekonomska, vanjskoj politici i o objektima koje su dvije zemlje donedavno zajednički dijelile.

Jednako tako i da se zajednički podržavamo u institucijama koje znače nešto kada su u pitanju međunarodni odnosi za Srbiju, odnosno BiH. Na isti način smo razgovarali i o problemima oko rješenja pitanja granice između BiH i Srbije naglašavajući koliko je to bitno za BiH. Obzirom da smo riješili pitanje granice između BiH i Crne Gore, uvjeren sam da ćemo ovim pristupom, kakav smo danas imali, primarno nas iz BiH, uz ohrabrenje predsjednika Srbije, možemo vrlo brzo doći do zajedničkih rješena, kako bi poslali snažnu poruku svima nama u BiH da se okrene u budućnosti da što manje budemo opterećeni prošlošću”, rekao je Čović.

Tema razgovora bila je i infrastrukturna poveznanost, posebno pitanje povezivanja Sarajeva i Beograda.

“Moramo se mnogo kvalitetnije povezati kada je u pitanju prometna infranstruktura, energetska i jednostavno  vjerujem da je ovo početak jednog  potpuno novog odnosa u saradnji između Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije“, poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, što je prva njegova posjeta Sarajevu u svojstvu predsjednika. Srbijanskog predsjednika su ispred zgrade Predsjedništva BiH uz vojne počasti dočekali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Nakon posjete Predsjedništvu BiH, srbijanski predsjednik će se sastati i sa rukovodstvom grada Istočno Sarajevo.  Drugog dana posjete, u petak, predsjednik Srbije će imati sastanak sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. 

Foto: Anadolija

Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja

Došao sam da u Sarajevu kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje postovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon razgovora s najvišim zvaničnicima BiH.

“Najvažnije sto želim da kažem, bez obzira sto znam da mnogi neće u to da poveruju i da se poneko od onih koji su za mene glasali neće obradovati, jeste da kažem da sam u Sarajevo došao da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog i pravog prijatelja”, rekao je Vučić na pres konferenciju zajedno s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Kako je naveo, BiH je u regionu najznačajniji privredni partner, s godišnjom razmjenom koja prelazi milijardu i 525 miliona evra, a dodao je, vjeruje da je i Srbija najveći partner BiH u regionu. Građanima BiH poručio je da je siguran da će se uvjeriti u iskreno prijateljstvo Srbije: “Želim da poručim građanima, bez potrebe da se bilo kome dodvoravam, i bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da će u to da im je Srbija prijatelj moći da se uvere u narednim godinama”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da BiH i Srbija imaju više različitih tema. “Tu je potoljeno zemljište iz ranijeg perioda. Formiraćemo delegacije koji će razgovarati oko poravnanja toga i da to zauvek skinemo s dnevnog reda, razgovarali smo instrastrukturnim projektima i turizmu”, kazao je Vučić, prenosi N1. On je naglasio da Srbija ne traži partnerima u nekim projektima.

Bitno nam je da spojimo Beograd i Sarajevo

“Spremni smo i potpisujemo za put Čačak – Požega. Ostalo bi nam još 60 kilometara do Kotromana, a spremni smo sami izgraditi u aranžmanu. Želimo povezati Beograd – Sarajevo, ali i Sjenicu i Beograd sa Trebinjem. Povezivanje Beograda i Sarajeva bi značilo mnogo u odnosima koji bi se mogli nazvati mnogo boljim između Srba, Bošnjaka i Hrvata. Spremni smo uložiti veliki novac i predstaviti Srbiju na sajmu u Mostaru. To će biti sajam gde ćemo uložiti najviše novca do sada”, poručio je predsjednik Srbije.

On je istakao da je Srbija dala prijedlog da se radi rekonstrukcija svih 11 mostova koji spajaju Republiku Srbiju i BiH. “Očekujemo da u BiH dođe do dogovora trase autoputa Beograd – Sarajevo. Mi ćemo zajedno s Republikom Srpskom i BiH graditi put do Bijeljine, a onda ostaje da se spoji dio od Bijeljine do Tuzle. Da li da ide na Sokolac i Goražde ili da se pravi drugi krak, to je pitanje za BiH. Mi ćemo prihvatiti svako rešenje za koje se postigne dogovor u BiH. Nama je bitno da spojimo Beograd i Sarajevo”, izjavio je Aleksandar Vučić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj