PLENKOVIĆ SPUŠTA LOPTU: Spremni smo na otvoreni dijalog s BiH o Pelješkom mostu

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je danas ministre u Vladi kako se čuo sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem sa kojim je razgovarao o brojnim pitanjima, o odnosima Hrvatske i BiH, pa i o pitanju Pelješkog mosta “koji je opet donio neke teme u javni prostor”.

Naša poruka je sasvim jasna: dijalog sa BiH, pojašnjenje svih aspekata međunarodno-pravnih, tehničkih, bilo kojih, mi smo spremi i otvoreni na taj dijalog kao što je to bilo i tijekom zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske 7. srpnja u Sarajevu“, poručio je Plenković.

Pelješki most se gradi na hrvatskoj teritoriji u skladu sa tehničkim pripremama, u fazi su zadnji dani konkursa čija procedura za izbor izvođača traje do 15. septembra, kazao je hrvatski premijer.

Istaknuo je kako će Pelješki most južnu Hrvatsku povezati sa ostatkom zemlje.

Za nas predstavlja strateški projekt koji ne povezuje samo hrvatski i hrvatski teritorij, nego teritorij Europske unije i koji će, između ostaloga, tijekom ljetnih mjeseci, uvjeren sam, olakšati gužve koje se stvaraju u samom Neumu zbog graničnih prijelaza i šengenskoga režima“, rekao je Plenković.

On je inače u proteklih sedam dana dvaput posjetio BiH i to u prošlu subotu Žepču, Orašje i Tuzlu gdje je razgovarao sa predstavnicima središnje i lokalnih vlasti te predstavnicima tamošnjih Hrvata. Juče i prekjuče posjetio je Livno, Široki Brijeg i Mostar gdje je razgovarano o nizu projekata koje hrvatska Vlada sufinansira u BiH.

Sredstva koja alociramo za Hrvate u BiH zaista se prepoznaju kao važan doprinos“, kazao je Plenković.

Izjavio je kako su krajnji korisnici sredstava poručili da su zadovoljni načinom provedbe konkursne procedure i realizacijom projekata.

Primijetili ste opet male tenzije u dijalogu sa Slovenijom nakon Bledskoga foruma”, rekao je hrvatski premijer.

Istaknuo je kako je Hrvatska jasnu poruku i stav Hrvatskog sabora uputila i potpredsjedniku Evropske komisije (EK) Fransu Timmermansu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj