ZAPRIJETILA VETOM: Rusija spasila libanski pokret otpora od izraelsko-američkih spletki u Vijeću sigurnosti UN-a!

Tokom prošlonedjeljnih razgovora u Savjetu bezbijednosti UN-a o rezoluciji o obnovljenom mandatu mirovnih snaga UN-a (UNIFIL) u južnom Libanu, Rusija je zaštitila Hezbollah od izraelsko-američkih prijedloga, ukazuju izraelski zvaničnici.

 

Prošlonedjeljna odluka da se obnovi mandat UNIFIL-a nije bila samo tehnička stvar. Pod američkim i izraelskim pritiscima u tekst je dodato nekoliko paragrafa prema kojima snage UN-a moraju povećati svoje prisustvo na području južno od rijeke Litani u južnom Libanu i eksplicitno se navodi da imaju punu nadležnost da djeluju u cilju sprječavanja kršenja Rezolucije 1701, kojom je završen Drugi Libanski rat.

Međutim, tokom pregovora oko rezolucije, navodno su uklonjeni važni dijelovi koje su ubacili Sjedinjene Države i Izrael, i koji se odnose na zabranu vršenja vojnih aktivnosti Hezbollaha u južnom Libanu, što do sada nije bio dio Rezolucije 1701. Međutim, Rusija je osigurala da se ti dijelovi izostave, nakon što je zaprijetila vetom na rezoluciju ukoliko se u njoj nađu pomenuti paragrafi.

Podsjećamo, iako je izraelsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo zapadno područje u Siriji gdje je meta napada bio  Istraživački centar za razvoj raketa i hemijskog oružja, mjesto udara, neposredno u zaleđu Tartusa, Moskva, za sada, još uvijek nije komentirala najnoviji napad izraelskog zrakoplovstva na položaj sirijske vojske.

ŠEZDESET KILOMETARA OD TARTUSA: Izraelski avioni raketirali vojno postrojenje SAA, dvije osobe poginule

 

(Global CIR/Princip/Agencije)

Komentiraj