OPTUŽENI ZA POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA U CRNOJ GORI NIJEČU KRIVNJU: ‘On je meni spominjao neku revoluciju, ali znao sam da su to ćorava posla’

Optuženi za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan izbora prošle godine u četvrtak su pred sudom u Podgorici zanijekali svoju krivnju.

Bratislava Dikića, umirovljenog generala srbijanske žandarmerije, koji je u srijedu zanijekao povezanost s ovim slučajem, ovoga puta su ispitivali odvjetnici obrane.

On je rekao da je 16. listopada prošle godine, trebao govoriti na skupu ispred crnogorskog parlamenta, koji organizira, kako je rekao, „naša srpska zajednica“ i da mu je tako pojasnio Aleksandar Sinđelić, svjedok suradnik u procesu, koji ga je i  angažirao.

Dikić je rekao da za Demokratsku frontu (DF) i njezine čelnike Andriju Mandića i Milana Kneževića nije čuo prije dolaska u Crnu Goru sredinom lipnja prošle godine.

Drugi optuženi, Miloš Jovanović, državljanin Srbije, također nije priznao krivicu, ali je u najvećem dijelu svog iskaza govorio o svojim susretima sa Sinđelićem.

“On je meni spominjao neku revoluciju, ali sam znao da su to ćorava posla”, rekao je Jovanović. On je pojasnio da pod revolucijom misli na svrgavanje vlasti u Crnoj Gori i da mu je Sinđelić rekao da se to treba dogoditi 16. listopada i da je uspio čuti da se treba zauzeti zgradu policije i uletjeti u skupštinu. Kazao je kako je čuo da je planirano da se tadašnji premijer Milo Đukanović uhiti ili ubije.

U Višem sudu u Podgorici u srijedu je počelo suđenje optuženima za pokušaj državnog udara na dan izbora 16. listopada prošle godine, kada je prema optužnici, planirano krvoproliće, napad na parlament i likvidacija premijera Đukanovića.

Optužnicom specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srbijanski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina, čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevoditelja DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj