POZIV PROGRAMERIMA: Ko rije┼íi ‘kralji─Źinu zagonetku’, dobit ─çe milion dolara!

Nau─Źnik, profesor Ijan Gent, i njegov tim sa Univerziteta Sent Endrjus nude nagradu od milion dolara osobi koja uspije da smisli program koji c╠üe rije┼íiti “Kralji─Źinu zagonetku”. Prije nego ┼íto se ponadate, iako je to takmi─Źenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je jednostavno, osim ako niste stru─Źnjak za programiranje, pi┼íe “Unilad”.

Rezultat slika za kralji─Źina zagonetka

Kralji─Źina zagonetka” nastala 1850. godine, uklju─Źuje osam figura sa ┼íahovske table. ┼átavi┼íe, osam kraljica. Zadatak koji se postavlja pred igra─Źe jeste da na standardnu ┼íahovsku tablu postave osam kraljica, tako da nijedna ne mo┼że da napadne neku drugu. To zna─Źi postavljanje kraljica u razli─Źite redove tako da dvije kraljice nisu u istoj koloni niti se mogu sresti dijagonalno. Sama zagonetka je rije┼íena, ali su svi kompjuterski programi neslavno propali kad se povec╠üa ┼íahovska tabla.

Gent i njegove kolege vjeruju da bi ra─Źunarski program, koji mo┼że da rije┼íi taj zadatak, mogao da bude dovoljno sofisticiran da rije┼íi vec╠üinu zadataka, poput dekriptovanja najte┼żih sigurnosnih softvera. “Ako mo┼żete da napi┼íete program koji mo┼że da rije┼íi taj zadatak brzo, onda mo┼żete da ga prilagodite da rje┼íava vec╠üinu bitnih problema koji nas danas mu─Źe”, rekao je Ijan Gent. “To uklju─Źuje trivijalne zadatke poput toga da na─Ĺete najvec╠üu grupu va┼íih prijatelja na Fejsbuku koji se me─Ĺusobno ne poznaju, ali i va┼żne zadatke poput provaljivanja kodova koji osiguravaju na┼íe onlajn transakcije”, ka┼że Gent.

Razlog zbog kojeg je te┼íko napisati taj program jeste velik broj varijabli koje su uklju─Źene u njega. Zbog toga bi moglo da potraje i nekoliko godina dok se program kona─Źno ne ostvari. “U praksi, niko nije bio ni blizu uspje┼ínom pisanju programa”, rekao je jedan od nau─Źnika. Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da mo┼żete da napi┼íete svoj program i da dobijete milion dolara, onda se javite Klej institutu za matematiku u SAD.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj