PODRHTAVANJE SE OSJETILO U GLAVNOM GRADU: U zemljotresu u Meksiku poginulo najmanje 61 osoba, masovne evakuacije u toku

Najmanje 61 osoba je poginula kada je najsnažniji potres koji je u više od osam desetljeća pogodio Meksiko porušio zgrade i izazvao masovne evakuacije u siromašnim južnim državama Oaxaca i Chiapas.

Potres magnitude 8,1 na južnoj obali bio je jači od razornog iz 1985. godine koji je srušio dijelove grada Meksika i ubio hiljade ljudi. Podrhtavanje se i ovoga puta osjetilo u glavnom gradu, Gvatemali i El Salvadoru, ali je grad Juchitan u Oaxacanu podnio najveći teret katastrofe.

U ruševinama su se našli dijelovi gradske vijećnice, hotel, crkva i druge građevine. Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto došao je u stradali grad kako bi nadzirao akcije spašavanja. Gradonačelnik, Gloria Sanchez, potres je nazvao “najstrašnijim trenutkom” u Juchitanovoj historiji.

Sve pogibije zabilježene su u tri susjedne država smještene u blizini epicentra koji je bio oko 70 kilometara od obale. Meksiko je na mjestu gdje se dodiruje pet tektonskih ploča zbog čega je seizmička aktivnost vrlo jaka. Uzbuna na cunami pokrenuta u velikom području središta Meksika ukinuta je tokom noći.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj