POTREBNA NAM JE RUSIJA: Njemačka stala uz Putina po pitanju Ukrajine

Berlin pozdravlja prijedlog Moskve da se na istok Ukrajine uputi misija Ujedinjenih nacija kako bi se održalo inače klimavo primirje, što bi moglo da započne proces koji bi doveo do ukidanja sankcija Rusiji, rekao je za RT  ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel. 

Putinova inicijativa ‘prvi pravi korak’ ka sveobuhvatnom rješenju

Gabrijel je inicijativu za očuvanje mira ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “prvim pravim korakom” do sveobuhvatnog političkog rješenja u Ukrajini

Ono što nam je sada potrebno je da sprovedemo pregovore o uvodjenju takvog prekida vatre, povlačenju teškog naoružanja. Zahvaljujući ruskom predlogu sada smo u mogućnosti da to i uradimo – rekao je Gabrijel.

I dalje ima nesuglasica oko detalja same mirovne misije, ali to ne bi trebalo da bude prepreka dijalogu, naglasio je Gabrijel.

Berlin već odavno dijeli Putinovo mišljenje

Ukazavši na to da su za učestala kršenja prekida vatre krive i Ukrajinske i pobunjeničke snage, Gabrijel smatra da je Berlin odavno za to da se u Ukrajini postavi velika naoružana misija UN.

Gabrijel smatra da bi uspješno postavljanje mirovnjaka UN-a dovelo do stvaranja temelja za političko rješenje, što bi eventualno dovelo do ukidanja sankcija protiv Rusije.

– Ovo su sitni koraci. Nemoguće je nadati se da će sve ići brzo- rekao je Gabrijel, dodavši da su im na kraju potrebni dobri odnosi sa Rusijom, kao što su i Rusiji potrebni dobro odnosi sa Evropom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj