PRVI KORAK KA UJEDINJENJU? Ove subote zajednička sjednica glavnih odbora SDP-a i DF-a

SDP BiH i DF održat će ove subote zajedničku sjednicu glavnih odbora, na kojoj će biti potpisan i Okvirni sporazum o saradnji. Prvi je to korak i ka ujedinjenju ljevice i zajedničkom nastupu na općim izborima 2018. godine.

Rezultat slika za komšić i nikšić

Ovo je samo institucionalno ozvaničenje političke saradnje dviju stranaka, kaže Željko Komšić, predsjednik DF-a, stranke koja je i nastala izlaskom dijela članstva nezadovoljnog situacijom u tadašnjem SDP-u. Četiri godine kasnije napravit će prvi korak ka ne ujedinjenju dvije stranke – već stvaranju građanskog bloka, koji neće biti ograničen samo na predizborni period.

Potenciram ne samo zajednički predizborni nastup. Daleko važnije je da li postoji želja i povjerenje da se ta saradnja nastavi i poslije izbora 2018. godine“, kaže Komšić.

U SDP-u očito postoji. Zajedničke su im vrijednosti, kaže predsjednik stranke Nermin Nikšić. Jednakost, sloboda, ravnopravnost, antifašizam i antinacionalizam. “Prvi korak je potpisivanje, ali u tom bloku ne smije biti tijesno za bilo koga ko dijeli iste vrijednosti”, dodaje on.

‘Naša stranka’ spremna na saradnju poslije izbora

 

Iako SDP i DF računaju i na predizbornu i na postizbornu saradnju, u Našoj stranci kažu da ne znaju mnogo o sadržaju njihovog sporazuma, ali da su spremni na saradnju nakon izbora.

Naša stranka se sprema i ima očekivanja da ćemo 2018. biti dio izvršne vlasti, da nećemo partnere za formiranje vlasi tražiti u nacionalnim strankama već isključivo u strankama građanskog koncepta i to su ove stranke o kojima govorimo“, kaže predsjednik NS-a Peđa Kojović.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj