DOK SAA BILJEŽI VOJNE USPJEHE: I Saudijska Arabija spremna odustati od kursa ‘Assad mora otići’

Sirijska vojska, uz podršku saveznika, ostvaruje iznenađujuće pobjede nad tzv. Islamskom državom u njenom posljednjem uporištu u Deir Ezzoru. Sa druge strane, sve više država odustaje od kursa politike ‘Assad mora otići. Velikom nizu takvih država sada se priključila i Saudijska Arabija.

 

Okončana devetomjesečna opsada vojnog aerodroma

Vojnim je snagama jučer pošlo za rukom slomiti devetomjesečnu opsadu zračne baze. Ranije, vladine su snage uspjele probiti obruč i dospjeti do svojih suboraca 137. brigade, smještenoj sjeverno od vojnog aerodroma; na taj su način razbili trogodišnju opsadu.

Istovremeno, vojska je nastavila napredovanje cestom Sukhnah – Deir Ezzor prema području Panorama, na taj način osiguravši gradu dodatnu opskrbnu liniju.

Saudijska Arabija odustaje od svrgavanja Assada

Sa druge strane, Saudijska Arabija je zbog ruskih uspjeha u Siriji i želje da spriječi jačanje utjecaja Irana još jedna zemlja koja je odustala od čvrstog stava da predsjednik Bashar Al-Assad mora otići s vlasti, piše Bloomberg.

Pomak u politici Saudijske Arabije bi mogao biti još jedan udarac za sirijsku oporbu, koja već dvije godine gleda kako Assad, uz pomoć ruskog zrakoplovstva i saveznika, vraća kontrolu u zemlji.

”Saudijci su sada svjesni da je Rusija vjerojatno jedina zemlja koja je u stanju riješiti sirijski sukob i više nemaju ništa protiv toga da na vlasti ostane režim Bashara Al-Assada”, rekao je voditelj Odjela za obranu i sigurnosne studije Centra Perzijskog zaljeva Mustafa Alani.

Jedan od motiva približavanja Moskvi je i želja Rijada da se suprotstavi usponu Irana. Prema Mustafi Alaniju, za Rijad nije problem Bashar Al-Assad, nego pitanje hoće li Iranci ostati u Siriji.

‘Tvrdnje o prisnijim vezama sa Iranom su smiješne’

U prilog ovoj tvrdnji idu i posljednje izjave šefa saudijske diplomatije. Ministar vanjskih poslova, Adel al-Jubeir, za vrijeme ovosedmične posjete Londonu osvrnuo se, u razgovoru s novinarima, na informacije kako Iran želi ponovno uspostaviti potencijalno dobre odnose sa Saudijskom Arabijom – rekao je kako su takve ideje “smiješne”.

Nadalje, istaknuo je kako bi Iran, ako zaista želi bolje odnose, morao promijeniti svoju politiku. Naime, Saudijska Arabija tvrdi kako Iran svojim utjecajem destabilizira cijelu regiju. S druge strane Iran tvrdi isto za Saudijsku Arabiju.

U svom komentaru referirao se na raniju izjavu iranskog ministra vanjskih poslova, Moahhmeda Javada Zarifa, koji je rekao kako će uskoro doći do diplomatskih posjeta između Rijada i Teherana. Saudijski MVP odbacuje takve spekulacije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj