SAA GAĐALA IZRAELSKE AVIONE IZNAD JUŽNOG LIBANA: Izraelski mediji mole SAD da se pripreme za rat sa Sirijom, Rusijom i Iranom

10. septembra u 11.30 po lokalnom vremenu, sirijska protivvazduhoplovna odbrana dejstvovala je po avionima Vazduhoplovnih snaga Izraela koji su nadletali grad Sidon na jugu Libana, javili su izvori sirijskih medija iz Damaska.  Sirijska PVO ispalila je, prema njihovim navodima, raketu S-200 u pravcu dva izraelska F-15 koji su bili u redovnoj izviđačkoj misiji na jugu Libana, prenijeli su sirijski mediji.

 Libanski mediji objavili su fotografiju dva izraelska F-15 tokom preleta juga te zemlje, ali nisu spominjali rakete sa sirijske strane.

Libanska armija je izvijestila da ovako nizak prelet izraelskih aviona nije zabilježen još od rata 2006. godine i da su napustili vazdušni prostor u 11.35. Upozoravajuće dejstvo sirijske PVO može značiti da je Damask konačno uobličio strategiju odbrane od naleta izraelske avijacije.

Izraelski mediji mole SAD da se pripreme za rat sa Sirijom, Rusijom i Iranom

Izraelski mediji su dostigli najniži moralni nivo sa otvorenim molitvama Sjedinjenih Država da se pripreme za rat u Siriji, čak i ako to znači da se direktno sukobe sa velikim sirijskim saveznicima poput Rusije i Irana.

U najnovijem članku pod nazivom “Zašto Izrael treba pripremiti Ameriku za predstojeći rat u Siriji”, pisac Jeruzalemskog posta Eric R. Mandel  predlaže da američka vlada i ljudi moraju biti spremni za rat Izraela i eventualni budući napad izraelskih snaga odbrane protiv sirijskih, ruskih ili iranskih vojnih ciljeva.

Članak Mandela je izvanredan primjer kako izraelske pro-ratne interesne grupe – govoreći kroz desničarske cioniste u višim američkim vojnim i spoljnopolitičkim krugovima – pokušavaju navesti američku vladu i stanovništvo da učestvuju u ratu za Izrael koji samo koristi izraelskim hegemonističkim ambicijama.

U vrijeme kada je nasilje u sirijskom sukobu dostiglo najniži intezitet zbog diplomatskih napora Rusije i Irana u uspostavljanju de-eskalacionih zona, Mandel plasira dobro postavljenu laž u svom članku koja je osmišljena da uplaši američku publiku da bi podržali vojne akcije koje bi efikasno uništile tako teško ostvarena dostignuća za mir.

Mit koji plasira Mandel je tvrdnja da libanski pobunjenički pokret Hezbolah u potpunosti kontroliše libansku vladu, kao i nekoliko (neimenovanih) južnoameričkih vlada i da je njen glavni “lutkar” u ovoj podmukloj zavjeri protiv Izraela, Iran.

Mandelova ‘tvrdnja’ veoma podsjeća na teoriju zavjeru koja je sada dokazana kao velika laž u kojoj su Irak, Sjeverna Koreja, Iran i Al-Kaida bili u saradnji jedni s drugima, što je bilo plasirano od strane američkih političara i od strane zapadnih ‘nezavisnih’ medija, kako bi opravdali invaziju na Irak.

 

 

(Global CIR/AMN/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj