(VIDEO) POVRATAK IRANA NA TURISTIČKU MAPU SVIJETA: Od marta ove godine šest miliona turista obišlo drevne znamenitosti

Nakon što je turistima bio izvan dosega zbog međunarodnih sankcija Iranu se događa veliki povratak. Više od šest miliona ljudi posjetilo ga je u godinu dana unatrag od marta 2017. To je čak 50 posto više nego nego prethodnih godina, odnosno tri puta više od 2009.

Povećanje broja turista uslijedilo je nakon potpisivanja povijesnog nuklearnog sporazuma u 2015. kojim su ukinute sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegova nuklearnog programa. Evropske zrakoplovne tvrtke kao što su British Airways i Lufthansa odmah su otvorle izravne linije, a iranske vlasti smanjile su strogost pri izdavanju viza. To je rezultiralo prilikom za lokalne poduzetnike i inozemne poslovnjake.

Francuski Accor (ACCYY) bio je prvi lanac koji je ondje otvorio dva hotela, a već iduće godine očekuje se da će svoja hotelska vrata otvoriti i španjolska Melia (SMIZF) te Rotana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni do 2020. plniraju otvaranje još dva. U igri je i britanski lanac EasyHotel, no o njemu još nema detalja. A na tržištu itekako ima mjesta i za nove igrače.

Iran bi, naime, rado privukao više od 20 miliona turista do 2025. godine. Brojni današnji turisti su oni s ruksacima na leđima koji putuju iz Europe i Azije, a privučeni su iranskom kulturom i poviješću. Mjesta koja ih najviše zanimaju su Teheran, Isfahan i Shiraz.

Prema riječima Jalala Rashedia, koji vodi pet hotela razmještenih diljem zemlje, turisti mahom traže povoljniji smještaj. On nudi krevet i doručak za 15 dolara po noći. U to je uključen i pristup internetu.

“Tokom proteklih nekoliko godina porastao nam je broj mladih turista koji putuju sami. Oni su znatiželjni, avanturistički raspoloženi i žele otkriti istinu o Iranu. Mahom odsjedaju u hostelima”, opisuje Rashedi za CNN. Svjetski gospodarski forum ove je godine Iran istaknuo kao najjeftiniju turističku destinaciju u svijetu.

No, oni koji ondje putuju još uvijek se susreću s preprekama na putu. Amerikanci, Britanci i Kanađani vizu moraju tražiti unaprijed, dok državljani drugih zemalja istu mogu dobiti i po dolasku. Jednako tako, neke sankcije su još na snazi pa tako nedostaje pristup međunarodnim bankarskim mrežama, a problemi postoje i u kartičnom poslovanju. Stoga, Iranci preporučuju da se sve rezervira unaprijed.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj