DOK MEDIJI ŠUTE! UN tvrdi: U Raki od američkih vazdušnih udara gine 27 civila dnevno

Ujedinjene nacije procjenjuju da 27 civila dnevno pogine u napadima SAD i kurdskih snaga na grad Raku u sjevenoj Siriji. “Ujedinjene nacije procjenjuju da u Raki svakodnevno gine oko 27 civila,” izjavio je u srijedu na sjednici Veća sigurnosti UN-a generalni sekretar za humanitarne poslove i koordinator za hitne slučajeve Stiven O’Brajen.

Koalicija pod vođstvom SAD-a ne poštuje principe međunarodnog humanitarnog prava

U gradu koji je imao 220.000 stanovnika sada je preostalo oko 25.000, a izloženi su svakodnevnim vazdušnim i artiljerijskim udarima.

Civili plaćaju “neprihvatljivu cijenu” u opsadi grada Rake, rekao je najviši zvaničnik UN-a za ljudska prava, Zeid Ra’ad al-Husein, dodajući da koalicija pod vođstvom SAD ne poštuje principe međunarodnog humanitarnog prava u svojim “intenzivnim” vazdušnim napadima.

“Izuzetno sam zabrinut što se u napadima ne poštuju principi međunarodnog humanitarnog prava, poput mjera predostrožnosti i proporcionalnosti “, rekao je visoki komesar za ljudska prava.

Iz američke komande poručuju da su izvještaji ‘netačni’

Međunarodna koalicija je saopštila da je, između 1. i 29. augusta, izvršila 1.094 vazdušnih udara na grad Raku. Nasuprot tome, na području ostatka Sirije, koalicija je izvršila ukupno 885 vazdušnih udara. Koalicija pod vođstvom SAD-a optužena je za neselektivno bombardovanje, uključujući korištenje bijelog fosfora u naseljenim područjima, od kojih je jedan slučaj navodno ubio 17 ljudi.

Međutim, kada su ove cifre predočene američkom generalu Stivenu J. Taunsendu, on je opisao ove izvještaje kao netačne. “Želim da vidim jasnije dokaze”, rekao je za BBC. Američki izaslanik u međunarodnoj koaliciji, Bret MekGurk, tvrdi da neće biti pauze kada su vojna dejstva na Raku u pitanju, dodajući da su SAD do sada oslobodile preko 4 miliona ljudi u Siriji.

 

(Global CIR/Princip)

Objavljeno u:

Komentiraj