KAO I ‘MAJKA BRITANIJA’ Kačinjski: Ako treba ostat ćemo usamljeno ostrvo slobode u Evropi

Lider poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski upozorio je povodom sve brojnih sporova Poljske i Evropske unije (EU) da Poljskoj niko ne može nametnuti bilo šta spolja, a ako zatreba ostaće u Evropi sama, ali kao “ostrvo slobode i tolerancije”.

Rezultat slika za jaroslav kačinjski

 

Budite sigurni da ćemo imati takvu Poljsku, da nam niko spolja neće nametnuti volju. Da čak i ako u nekim pitanjima ostanemo u Evropi sami, ostaćemo i bićemo ono ostrvo slobode, tolerancije, svega onoga što je tako jako bilo prisutno u našoj historiji”, kazao je sinoć Kačinjski ispred Predsjedničke palate na redovnom mjesečnom pomenu žrtvama avionske nesreće u Smolensku u kojoj je 2010. godine poginuo predsjednik Poljske Leh Kačinjski i svih preostalih 95 putnika i članova posade.

Poljski zvaničnici kategorično su odbili prošle sedmice da prihvate odluku Suda EU da su izbjegličke kvote u mehanizmu relokacije obavezujuće za sve i po cijenu eventualnih sankcija što ne poštuju presudu evropskog suda. Ne jenjava ni oštar spor Varšave i Brisela oko sistemskih prijetnji po pravnu državu u Poljskoj, najnovije povodom kontroverzne reforme sudova.

Danas pred Sudom EU u Luksemburgu poljski ministar životne sredine Jan Šiško pokušava da odbrani sječu posljednje velike evropske prašume Bjalovježe, na granici sa Bjelorusijom pod zaštitom UNESKO-a, iako su Sud EU, kao i UNESKO naredili da je hitno obustavi.

‘Autoritarni poljski virus’

Poljska eurokomesarka Elžbjeta Bjenjkovska upozorila je tokom vikenda u intervjuu za Gazetu viborču da se EU manje plaši problema Brexita nego toga da bi autoritarni poljski virus mogao da zarazi i neke druge članice.

“Unija je u šoku da neko može tako otvoreno da osporava principe pod kojima se sam dobrovoljno potpisao kada je ulazio u Uniju. U EU preovlađuje mišljenje da za identitet i budućnost Evrope najveća prijetnja nije Brexiot već to što se dešava u Poljskoj ili Mađarskoj. Ukoliko se antidemokratski virus raširi, to će minirati Uniju iznutra”, kazala je Bjenjkovska.

Mjesečni 89. po redu pomen žrtvama avionske nesreće u Smolensku za koju lider vladajuće stranke Pravo i Pravda tvrdi da je to bio atentat na njegovog brata blizanca Leha Kačinjskog, a da je avion oboren po naređenju predsjednika Rusije Vladimira Putina, pratili su sinoć i manji protesti.

Kada je Kačinjski govorio demonstranti su skandirali: “Lažov, lažov”, a policija je privela dvoje najglasnijih iz mase.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj