KURDSKI POSLANICI NAPUSTILI SJEDNICU: Irački parlament odbacio održavanje referenduma o nezavisnosti Kurdistana

Irački parlament danas je odbacio održavanje referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, planiran za 25. septembar.

Rezultat slika za iraqi parliament about referendum in kurdistan

Parlament je istovremeno dao ovlaštenja iračkom premijeru Hajderu al Abadiju da preduzme sve mjere da bi sačuvao jedinstvo Iraka, izjavio je poslanik Mohamed al Karbuli. Kurdski poslanici napustili su sednicu parlamenta, ali je parlament većinom glasova doneo odluku o odbacivanju održavanja referenduma, rekao je Karbuli, prenio je Rojters.

Turci sada za jedinstveni Irak

Namjere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti mogao bi da dovede do građanskog rata, izjavio je krajem augusta turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ovo je najjače upozorenje koje je Ankara uputila pred referendum, koji je zakazan za 25. septembar, navela je agencija AFP. “U toj zemlji (Iraku), koja je prošla kroz mnoge probleme, referendum o nezavisnosti može da pogorša situaciju. Ne daj Bože, mogao bi i da dovede do građanskog rata”, rekao je Čavušoglu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u junu oštro kritikovao najavljeni referendum, nazivajći ga “greškom i prijetnjom” po teritorijalni integritet Iraka. “Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka”, izjavio je portparol Erdogana, Ibrahim Klin, demantujući da postoje bilo kakve loše namere prema Kurdima.

SAD navodno protiv referenduma

SAD su, takođe, krajem augusta zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona. Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno taj zahtjev tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem. 

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrintost da će referendum skrenuti pažnju sa “urgentnijih prioriteta” kao što je poraz ekstremista DAIŠ-a. SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Turska, Iran i Sirija, koji zajedno sa Irakom imaju veliki broj kurdskih stanovnika, protive se nezavisnom Kurdistanu, ali je uloga Zapada i Rusije u ovom pogledu dvostruka. I jedni i drugi na terenu sarađuju sa Kurdima i u Siriji i u Iraku, ali navodno se protive nezavisnosti njihove države.

Zanimljiva je činjenica kako irački Kurdistan najbolje ekonomske veze ima sa Turskom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj