KAD MOŽE MERKELOVA, MOGU I JA! Koju poruku Kolinda nosi Putinu?

Najavljenu posjetu hrvatske predsednice Kollinde Grabar Kitarović Rusiji i susret s predsjednikom Vladimirom Putinom treba posmatrati kao opipavanje pusla Moskvi.

To je izjavio Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative, dodavši da tu posjetu treba posmatrati kao opipavanje pusla Moskvi – procjene kako će se dalje Kremlj ponašati na Balkanu i u kom smjeru će ići rusko-srpski odnosi. Proroković je za portal Sputnjik rekao da sve što se tiče te posjete treba sagledavati u kontekstu odnosa između Rusije i NATO, a ne u kontekstu odnosa Rusije i Hrvatske.

“Takođe, sasvim je moguće da Grabar Kitarovićeva bude osoba koja će prenijeti određenu poruku Putinu. Na primjer, ponuda tipa: ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će vjerovatno i NATO mnogo više investirati u Hrvatsku i Albaniju”, navodi Proroković.

Podsjetio je da je Kitarovićeva ranije bila pomoćnica generalnog sekretara NATO i dodao da je cijela ta priča, kako je rekao, pokušaj vršenja pritiska na Rusiju ili dolaženja do određenih podataka u tom kontekstu.

Pivovarenko: Moskva i Zagreb dobro sarađivali tokom dvijehiljaditih

Naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko podsjeća takođe da su Moskva i Zagreb dobro sarađivali tokom dvijehiljaditih, ali da je Zagreb zauzeo više neprijateljski stav poslije dešavanja u Ukrajini i na Krimu.

Međutim, dodao je, kako vrijeme prolazi, hrvatski političari postaju svjesni da bez obzira na konfrontaciju između Rusije i NATO, njihova zemlja mora da zarađuje novac i zato žele da obnove ekonomsku saradnju sa Moskvom.

Konstatuje da je prerano govoriti da li će nakon posjete hrvatske predsjednice Moskvi doći do normalizacije odnosa.

Ne isključujem da Grabar Kitarović želi da se prilagodi novim okolnostima i da poboljša odnose sa Moskvom, prije svega iz ekonomskih razloga. Jednostavno, uloga ove zemlje u EU je minorna, i zato ona mora prije svega da gleda sopstvene interese“, smatra Pivovarenko.

Zagreb je, kaže, zabrinut zbog činjenice da će susjedna Srbija dobiti migove-29, dok hrvatsko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima samo migove – 21.

“Okolnosti su takve da Hrvatska mora da modernizuje svoje avione, a sjećamo se kako se završila modernizacija u Ukrajini, koja je praktično ostavila ovu zemlju bez vazdušne flote. Hrvatska bi mogla da nabavi polovne borbene avione F-16, ali i to bi bilo veliko opterećenje za njen budžet“, napominje Pivovarenko.

Dakle, zaključuje on, Grabar Kitarovićeva želi da zna šta treba da uradi njena zemlja kako bi izjednačila vojne potencijale na Balkanu, i želi da zna u kojem se pravcu razvijaju rusko-srpski odnosi, jer je Zagreb prije svega zainteresovan za, tvrdi, “euroatlantizaciju” Balkana.

Kad može Merkelova, mogu i ja

Grabar Kitarovićeva je ranije najavila da će tokom predstojećeg susreta sa ruskim predsjednikom razgovarati “o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”.

“Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom. Ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom, ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsjednicom”, izjavila je.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj