RADONČIĆ ZA N1: Na narednim izborima će na jednoj strani biti SDA sa Bakirom Izetbegovićem, a na drugoj sve ostale političke opcije koje ne žele Erdogana za političkog idola

Iako su SDA i SBB u koaliciji na državnom i federalnom nivou tokom aktuelnog mandata, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, javna prepucavanja između SDA i SBB postala su gotovo svakodnevna. Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje za javnost o koaliciji sa SDA.

Kako je navedeno iz SBB-a, “koalicija sa Izetbegovićem je pukla zbog njegovog laganja naroda”, a o tome je za Dan uživo govorio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Mi smo u koaliciju ušli ne jer smo htjeli, već jer je bio raspad Federacije a i molili su nas iz SDA da uđemo i ušli smo pod uslovima da Čović neće cijepiti RS, da neće dobiti ‘treći entitet’ i nema ‘fildžan države’. Mi želimo da se u politici vrati moralna kategorija riječ. Iz SDA dobili su sve premijere, direktore prošta, razvojnih banaka, itd. ali smo vidjeli da se na tim mjestima ne radi. Bilo je podizanja atmosfere ali čuveni sastanak u Vijećnici, kada je Izetbegović dezavuisao sve nas da ima dokumente u vezi Srbije. Onda smo odbili da učestvujemo u privatizaciji Fabrike duhana, Bosnalijeka i Sarajevo osiguranja, kad je našu uspješnu kompaniju trebalo prodati za 5 miliona“, komentarisao je Radončić za N1 te dodao kako između njega i Izetbegovića nema ličnog sukoba.

On je političar koji zagovara jednu političku opciju a građani će u oktobru reći šta žele, odnosno da li žele tvrđi pristup koji liči na Erdoganov, i jedan pristup gdje se nije odustalo od ideje ‘fildžan države’. Mi želimo mekši pristup i želimo da se čuva islam i naše vrijednosti islama i mislim da su to normalne prirodne razlike koja će trajati do kraja između nas“, dodao je.

Radončić je ranije govorio kako Izetbegović potcjenjuje kolektivnu pamet građana, a o tome je danas kazao:  “Mi moramo vratiti u politiku odgovornost. Dalje moramo rješavati i odgovarati na pitanja zašto nema vode, zašto se ne gradi prva transferzala…“.

Komšić je uradio potez koji ja nisam htio – napustio je vlast i mi smo ušli nevoljno, da zatvorimo to stanje s time što smo očekivali da će SDA popraviti svoj odnos prema koalicionim partnerima“, istakao je lider SBB-a gostujući u Danu uživo.

Komentarisao je i rad Vijeća ministara BiH te kazao kako “Zvidzić nije napravio ništa, a da je ministar Jusko uradio sjajne poslove kada je Transportna zajednica u pitanju”.

Zvizdić se prepao da se ne zamjeri Dodiku pa nije potpisao. Također, mi već devet mjeseci nismo ispunili Upitnik EK koji su druge države ispunjavale za 2-3 mjeseca, a sada imate Zvizdića koji kaže da to nećemo uraditi ni za godinu. Pa gdje je tu njegovo liderstvo? Pokazalo se da nema karizmu ni regionalni autoritet ni snagu da izbalansira odnose u Vijeću kojeg vodi“, naglasio je.

O optužbama iz SDA da kod Radončića vlada strah od procesuiranja, kao i da je njegova politika promjenjiva je naveo: “Ja sam ’90. objavio knjigu o neovisnosti Kosova; u ratu sam ovdje hapšen, a prije toga sam govorio da se sprema rat kad sam bio dopisnik Danasa. Kontinuitet moje politike pokazuje da nema promjenjivosti. Bošnjačka državna mafija je protiv mene proces projektovala. Nemam se čega bojati, neka sud radi svoje, a ja sam optimista da ćemo imati fer suđenje i osjećam se dosta komotno“.

Za N1 je govorio i o “frakcijama” unutar SDA te je rekao kako u zadnje vrijeme “niko ozbiljan ne želi da razgovara sa Izetbegovićem – ni Dodik, ni Radončić ni Čović ni Govedarica – i da se radi o čovjeku kome držanje riječi nije jača strana”. Naveo je i kako očekuje da će te turbulencije u SDA biti sve veće i veće.

Mi smo bili žestoki kritičari SDA i nismo željeli ostati na varanju javnosti – neću lagati da je zaposleno 100.000 ljudi. Vršit ćemo unutrašnji pritisak da se mora nešto raditi i uvjeriću svakoga da nema ličnog sukoba s Izetbegovićem. Mi želimo da relaksiramo situaciju, i naši ministri su bili kooperativni ali više neće biti“, dodao je.

A o tome da li to znači da neće više nikad ići u koaliciju s SDA je kazao: “Nikad više s Bakirovom SDA. Probali smo to. Nismo ušli u koaliciju da stvari idu gore nego bolje“.

O relaciji Dnevni avaz – Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je istakao: “Ja sam 25 godina vodio kompaniju koju sam od nule napravio i koja je postala jedna od najuspješnijih kompanija. Morate čuvati najbolje ljude. Nasreću, na Kliničkom centru ima još dobrih stručnjaka. Mudrost je čuvati sposobne ljude i nemati diktatorski odnos prema kolegama. Ne može pacijent donositi novac, injekcije, tablete, to je poništavanje novaca koje su naši građani davali za svoje penziono i zdravstvenoosiguranje”.

Komentarisao je i deklaraciju o Pelješkom mostu te je naveo kako iz SBB-a nisu htjeli da potpišu jer je SDA dala jedan od koga jedan zaključak djeluje politički suludo, kako je naglasio.

Tim zaključkom je BiH trebala da izađe iz Ugovora koji su sklopili Tuđman i Izetbegović, a Izetbegović je tada napravio izvanredan posao i danas SDA traži da mi izađemo iz tog Ugovora. Tu se postavlja pitanje da li je Bakir potpuni neznalica ili su to njegovi pomoćnici ili je to kompleks velikog oca malog sina? To bi značilo ogromne državne štete“, naveo je za N1.

O odnosima BiH sa Hrvatskom i Srbijom je rekao: “To su naša dva velika susjeda i moramo imati odlične odnose s njima“.

Radončić je u Danu uživo naglasio i kako je važan dijalog među liderima.

Moramo sa svima razgovarati. Nije mudrost otjerati Čovića i Dodika već ih ubijediti da je Sarajevo njihova prijestolnica. To što Mile priča da će uništiti Centralnu banku su gluposti. Nema referenduma koji će dovesti do podjele BiH. Ne smijete prekidati dijalog i borbu da se svaki čovjek radije veže za Sarajevo nego da pravimo stalni sukob. Silajdžić je to radio stalno prema Banjaluci“, mišljenja je Radončić.

Na pitanje da li će Dodik i Izetbegović biti gubitnici na izborima 2018. je naveo: “Ne smijem reći ništa za SNSD jer su potentna politička stranka tamo, ali je sigurno da će u delikatnijoj poziciji biti Izetbegović. Nadam se da ćemo imati fer izbore, da nam neće krasti izbore. Ja nisam izgubio od Izetbegovića, već su on i Zukić vrlo organizirano krali. Ovo je jedan ideološki sukob i SDA smeta umjerenija linija“.

Na kraju intervjua je rekao i kako će se u “BiH dogoditi potpuna polarizacija, i da će na jednoj strani biti SDA sa Bakirom Izetbegovićem a na drugoj sve progresivne političke opcije koje ne žele da im politički idol bude Erdogan”.

(Global CIR/ N1)

 

Komentiraj