TRAŽE PONIŠTAVANJE NUKLEARNOG SPORAZUMA: Izrael traži da Tramp održi riječ o Iranu, Hamas spreman na bezuslovno pomirenje s Fatahom

Izraelski ministri upozorili su na nove prijetnje Irana Izraelu, prenose izraelski mediji, dok sa druge strane islamistička skupina Hamas daje signale Fatahu da je spremna za pomirenje.

 Rezultat slika za Jisrael Kac

Premijer (Benjamin Netanjahu) mora zahtijevati od predsjednika Trampa da zamrzne, izmijeni ili poništi (međunarodni) nuklerni sporazum sa Iranom – rekao je ministar Jisrael Kac, zadužen za obavještajne službe i strateške poslove.

Dodao je da se Iranu nikada ne može dozvoliti da ima nuklearno oružje i da bi “Tramp trebao  učiniti ono što je obećao”.

– To je jedan od najgorih sporazuma ikada, upravo kako je Tramp rekao – podsjetio je izraelski ministar na godišnjoj konferenciji u Institutu za kontraterorizam u Hercliji kraj Tel Aviva.

Dugotrajno iransko prisustvo

Kac je rekao da Vlada Sirije i Iran rade na dugotrajnom sporazumu koji će iransko prisustvo u Siriji učiniti trajnim. – Taj sporazum je sličan onome koji je režim sirijskog predsjednika Bašara Asad postigao s Rusijom – rekao je on.

Upozoro je da će, ako bude dopušteno da se stabilizuje iransko prisustvo u Siriji, sljedeći korak biti iranske pomorske, kopnene i vazduhoplovne baze na sirijskom tlu s vojnicima iz Iraka, Pakistana i Afganistana čiji će broj dostići desetine hiljada, a svi s jednim ciljem – da se bore protiv Izraela.

Nismo doveli jevrejski narod iz cijelog svijeta da budu meta nuklearnog napada

Izraelski ministar iz vladajuće konzervativne partije Likud premijera Benjamina Netanjahua je savetovao američkom lideru da uči na primjeru Sjeverne Koreje, odnosno na propalim pokušajima svijeta da pregovara s vlašću te zemlje o tome da zaustavi nuklearni program.

Iran je nova Sjeverna Koreja. Moramo djelovati sada, kako sutra ne bismo žalili za onim što nismo učinili juče – rekao je Kac.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet rekao je da je “Iran s nuklearnim sposobnostima jedina egzistencijalna pretnja s kojom se Izrael suočava”, mnogo veća od pretnje palestinskog Hamasa i libanskog Hezbollaha.

On je podsjetio da je Iran “ogromna zemlja” u poređenju s Izraelom, što znači da iako je moguće a uništiti Izrael nuklearnim napadom, izraelska nuklearna reakcija – ako je to opcija, duboko će povrijediti Iran, ali neće uništiti iranski narod, niti će tu cijelu zemlju pretvoriti u radiokativnu pustoš.

Nismo doveli jevrejski narod iz raznih zemalja širom sveta da služi kao meta nuklearnog napada – rekao je Benet, vođa nacionalističke partije Jevrejski dom, uz aluzuju na izraelski nuklearni odgovor iako ta zemlja nikada nije ni priznala, niti je porekla da posjeduje atomsko oružje.

 

Hamas spreman na bezuslovno pomirenje s Fatahom

Sa druge strane, palestinska islamistička grupa Hamas saopštila je da je spremna da pregovara o pomirenju sa vladom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa “bez ikakvih preduslova”.

U saopštenju izdatom poslije sastanka sa egipatskim zvaničnicima u Kairu, ta grupa je navela da je spremna da raspusti sporni komitet za upravljanje Gazom, kao što je to Abas tražio, prenosi AP.

Abas je obustavio snabdijevanje Gaze strujom i smanjio plate desetinama hiljada javnih službenika u pokušaju da prisili Hamas da raspusti odbor koji je ta grupa oformila za upravljanje teritorijom Gaze, prkoseći Abasovoj vladi.

Hamas je, pre današnjeg saopštenja, zahtijevao da Abas obustavi niz mjera preduzetih protiv te ekstremističke grupe prije nego što sjedne za sto da pregovara o sporazumu o pomirenju.

Do raskola između rivalskih palestinskih frakcija došlo je 2007. godine kada je Hamas iz Gaze protjerao snage lojalne Abasu, nakon čega je propalo više pokušaja pomirenja, podsjeća američka agencija.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj