NEGIRALI ERDOGANOVU PROPAGANDU! Kurdski SDF tvrdi: “Neće biti sukoba sa sirijskom vojskom i njenim saveznicima u provinciji Deir ez-Zor”

Kurdske SDF snage poručile su kako neće biti sukoba sa SAA na prostoru provincije Deir ez-Zor.

Njihov glasnogovornik, Talal Silo, rekao je u intervjuu za rusku novinsku agenciju Sputnik : “Imamo jasne upute da kada DAIŠ bude eliminiran da se ne sukobljavamo sa snagama SAA, Rusima, iranskim snagama i Hezbollahom”.

Ovo SDF-ovo obećanje dolazi u trenutku kada se njihove snage i sirijske vladine snage nalaze sve bliže kod grada Deir ez-Zor, a neki strahuju kako bi njihov susret mogao biti početak novih sukoba.

Podsjetimo, nakon što su snage SAA probile obruč oko grada Deir ez-Zor kurdske SDF snage pokrenule su ofenzivu s druge strane te su stigle nadomak grada.

Ruski ministar odbrane Šojgu posjetio Asada

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je sa sirijskim predsjednikom Bašar al Asadom tokom posjete Damasku. Dvije strane su razgovarale o vojnoj saradnji i zajedničkim akcijama protiv džihadista u Siriji.

– Tokom sastanka, dvije strane su razgovarale o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji između Rusije i Sirije s obzirom na uspješne operacije trupa sirijske vlade podržane od strane ruskih vazdušnih snaga u cilju pobjede DAIŠ-a – izjavilo je rusko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Putovanje Sergeja Šojgua u Siriju bilo je po naređenju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj