ŽIVIO PAKISTAN! Ako su ‘hadžuku’ slagali i on će vas!

Voda, Wasser, Water, Aqua, Hydro, u bilo kojem obliku, za Sarajlije je noću, a u posljednje vrijeme i danju, samo misaona imenica. Uporedo sa tim, dobivamo poruke od naših političara  kako narod Bosne neizmjerno voli Pakistan, toliko da nam ga oni izgleda ovdje žele napraviti, dok njihova djeca uživaju u velikim gradovima Zapadne Evrope.

Cijeli dan sam dumao i aktivno razmišljao po čemu je narod BiH sličan Pakistancima da bi u našem srcu procvjetala tako intenzivna ljubav prema tom dalekom narodu i državi. Osim toga što sarajevskim ulicama šiklja voda iz napuknutih cijevi i što se gradom širi smrad kanalizacionih i otpadnih voda, kao na primjer u Karačiju, nisam mogao naći drugih poveznica između ova dva naroda i države.

Piše: Asim Mahmić

Neko je precijenio našu ‘ljubav’ prema Pakistanu

Na koncu, negdje oko jedanaest sati isti dan shvatio sam o čemu je riječ: Pakistan je država u kojoj su posljednji vodovodi izgrađeni tokom šezdesetih godina prošlog stoljeća  i jedna je od najteže pogođenih država kada je u pitanju nedostatak vode i uredno Rezultat slika za pakistan water problemssnabdijevanje čistom i pitkom vodom stotinama miliona stanovnika. Naime, prema posljednjim istraživanjima opasnost od nesipravne ili nedostatka vode veća je  prijetnja po pakistansku sigurnost i od terorizma koji je uz blagoslov CIA-e praktično začet u ovoj zemlji.

Ali hajd, njima bismo i mogli naći opravdanje. Valja preko 200 miliona ljudi nahraniti i napojiti u državi koja zahvaljujući specifičnom geografskom položaju i po samoj prirodi stvari muku muči sa nedostatkom vode.

Međutim, ako znamo da Sarajevo bukvalno leži na vodi, da smo do danas dobili toliku pomoć i kredite za sanaciju vodovoda te da ima tek (misleći na Kanton) oko 500.000 stanovnika, postavlja se pitanje: Da li su nadležni precijenili našu ljubav prema Pakistanu? To što možda pojedinci i gaje simpatije prema ovoj azijskoj zemlji  ne znači da većina populacije u BiH ili glavnom gradu želi živjeti u uslovima u kojima danas žive Pakistanci.

Živio Pakistan

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nedugo nakon preuzimanja dužnosti između ostalih aktivnosti predstavio je i plan investiranja u vodovodnu mrežu. Evidentno je da je stanje na mreži katastrofalno i da rješenje nije moguće naći preko noći, ipak, građani koji redovno plaćaju račune s pravom traže kraj redukcija. Građani Sarajeva su i dobili jedno takvo obećanje premijera Konakovića u intervjuu za Klix.ba u aprilu 2016. godine kada je kazao da se kraj redukcija vode očekuje polovinom 2017. ili najkasnije krajem 2017. godine.

Kraj redukcija, s obzirom na potencijal vode koji Sarajevo ima u iznosu od sedam miliona kubika, mi očekujemo polovinom naredne godine ili najkasnije krajem 2017. Tada bismo imali jednu stabilnu mrežu a onda bismo u 2018. išli sa njenom modernizacijom, uvodili bi nove mjerne aparate, aparate koji odmah prepoznaju problem… Mi smo godinu dana tu i rekli smo da ćemo to riješiti u našem mandatu i aRezultat slika za pakistan water problemsko ne ispunimo obećanje bio bi to veliki neuspjeh“, kazao je Konaković.

Nakon prošlomjesečnog ‘duhovnog kupanja’, Konaković je poručio građanima da će se moći fizički okupati i izaprati tek negdje poslije izbora krajem 2018. godine, kada on već neće biti ni premijer pa neće ni biti odgovoran ni za šta.

Mislimo da građani Sarajeva neće imati redukcije vode krajem naredne godine. Nakon svih zahvata koje budemo uradili na mreži, nakon dobre detekcije i nakon ozbiljne borbe s nelegalnim potrošačima moguće je u roku od šest do devet mjeseci stabilizirati isporuku na način da se sa 75 posto gubitaka dovede na nivo od 55 do 60 posto što bi značilo dovoljno količina vode da se navečer ne prave redukcije“, poručio je Konaković jučer.

Hadžuka (ne)će slagati

Stručnjaci kažu da su rast stanovništva i urbanizacija glavni razlozi krize u Pakistanu. Problem su također pogoršale klimatske promjene, loše upravljanje vodama i nedostatak političke volje za rješavanje krize.

Uzroci problema sa vodom u Sarajevu su zaista misteriozni, jer ništa se novo ne gradi još od Titovog vremena, narod se masovno iseljava, čak se zatvaraju cijele škole jer nema dovoljno djece, industrija je ionako ugašena pa je očigledno da je problem ‘metafizičke naravi’. Stoga se naša zvanična politika sve više veže za bliski i daleki Istok, budući da je taj prostor kolijevka svih velikih religija i duhovnih učenja, ne bi li putem raznih rituala i obreda riješila probleme ovog napaćenog naroda, a ne putem naučnih dostignuća kako to radi ‘materijalistički Zapad’

Dakle,  jedino za šta bi se građani ovaj put mogli uhvatiti jeste činjenica da je premijer nedavno pohodio Mekku i tamo obavio obrede hodočašća, a poslije hadža pretpostavljamo da će se i Konaković ‘čuvati’ i da ovaj put kao hadžija neće slagati svoje birače, te da iz ‘onostranosti’ ima pouzdan haber. Ipak ako dova ne upali, naučio je nekoliko trikova od arapskih beduina koje će rado podijeliti sa građanima nakon kojih će i oni moći izdržati cijeli dan sa čašicom vode. Naravno pri obavljanju vjerskih obreda neka koriste ‘olakšice’.

Eto, ko nema drugog posla, može se pretrpiti još jednu godinu bez vode pa da vidi ‘hoćel’ hadžuka slagati’, a vjerovatno i poslije toga niko se neće sjetiti da je prema važećim konvencijama UN-a pravo na vodu jedno od temeljnih prava koje ova vlast narušava i da bi je mogli tužiti zbog toga.

Svi ostali, koji su išta imali u glavi, hvatali su se Njemačke čim je Tita zaboljela noga, tako da  im je danas prvi životni prioritet posao, potom porodica, a tek na trećem mjestu Pakistan, odnosno BiH.

 

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera.

 

(Global CIR/Piše: Asim Mahmić)

Komentiraj