BEOGRADSKE ‘NOVOSTI’ TVRDE: SAD i NATO u Srbiji spremaju antiruski desant

Amerika i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji, pišu “Večernje novosti”. Kako saznaje taj list, dio iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodijelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, naime, uskoro stiže i u Srbiju.

"Novosti": SAD i NATO u Srbiji spremaju antiruski desant

Prema informacijama “Novosti”, uveliko su u toku pripreme za lansiranje projekta “Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformisanja na Balkanu”, koji bi trebalo da startuje krajem ove ili početkom naredne godine pokretanjem “regionalnog medijskog centra za pitanja odbrane i bezbjednosti” pod radnim nazivom “Balkan Security Network” (“Balkanska bezbjednosna mreža”).

Radovima na “suprotstavljanju ruskom informativnom ratu u regionu”, što je zapravo pokušaj potpunog američkog ovladavanja ovdašnjim medijskim prostorom, kako pišu “Novosti”, rukovode Džon Kapelo, viši saradnik za vojna pitanja u Fondaciji za odbranu demokratije (FDD) i nekadašnji američki vojni ataše u ambasadama SAD u Srbiji i u Izraelu, i Danijel Šunter, direktor nevladine organizacije Euroatlantska inicijativa (EAI) iz Beograda.

Na projektu su angažovani i NATO sektor za javnu diplomatiju iz Brisela i NATO Kancelarija za vezu u Beogradu, a važnu ulogu ima i Sajmon Ficgibon, ataše za odbranu u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu. Finansiranje projekta, prema informacijama “Novosti”, ići će preko Atlantskog saveta, Njemačkog Maršalovog fonda, Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) koja je jedan od glavnih finansijera takozvanog nevladinog sektora u Srbiji, kao i preko Američke (vojne) komande za Evropu (USEUCOM).

Očekuje se da će svoj doprinos dati i diplomatski predstavnici Njemačke, Kanade i Norveške, kao i Slovenije preko pukovnika u penziji Antona Tunje, nekadašnjeg vojnog atašea Slovenije u Srbiji. Ovi planovi za diplomatsko-vojno-propagandnu agresiju Zapada na Srbiju, inače, proističu iz Zakona o suprotstavljanju destabilizujućim aktivnostima Irana, koji je u američkom Kongresu usvojen 27. jula.

Njime je predviđeno i osnivanje pomenutog antiruskog propagandnog fonda od 250 miliona dolara, koji, kako je navedeno u zakonu, osim u Srbiji treba da bude iskorišćen za suzbijanje ruskog uticaja i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji, Moldaviji, u tzv. državi Kosovo i u Ukrajini, kao i u NATO i EU članicama koje su “ranjive na uticaj Ruske Federacije”.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj