ŠPANSKI KRALJ I PREMIJER POZVALI KATALONCE DA NE IZLAZE NA REFERENDUM: Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv više od 700 opštinskih načelnika u Kataloniji

Španski kralj Felipe VI po prvi put se oglasio povodom političke krize u Španiji izazvane najavljenim referendumom o nezavisnosti Katalonije, istakavši kako narod u toj pokrajini mora poštovati Ustav države koji zabranjuje secesiju.

U obraćanju na ceremoniji dodjele nagrade u oblasti kulture, španski kralj je rekao da će Ustav prevladati protiv bilo kojeg pokušaja podjele Španije. Istakao je da će se zakoni odnositi na sve one koji budu djelovali izvan ustvanog i legalnog okvira.

Vlada Španije pokušava sudskim putem da zaustavi planirano izjašnjavanje 1. oktobra, a grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije navode da će se glasanje održati iako je Ustavni sud ukinuo katalonski zakon o nezavisnosti.

Španski premijer Mariano Rajoy također je pozvao građane Katalonije da se uzdrže od učešća na planiranom referendumu o nezavisnosti regije za koji kaže da je neustavan.Ustav će prevladati protiv bilo kojeg pokušaja podjele Španije

Ustavni sud Španije ukinuo je u utorak katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavisnosti pokrajine. Takva odluka bila je i očekivana, imajući u vidu da je prošle sedmice suspendovan i zakon o održavanju referenduma u Kataloniji.

Vlada Španije proglasila je nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti jer je u Ustavu jasno navedeno da je “Španija nedjeljiva”.

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv više od 700 opštinskih načelnika u Kataloniji

Špansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv više od 700 načelnika i gradonačelnika u istočnoj pokrajini Kataloniji u kojoj je za 1, oktobar najavljen referendum za nezavisnost koji je zabranio parlament i Ustavni sud Španije.

Državni tužilac Jose Manuel Maza poslao je direktivu tužilaštvima u Barseloni, Tarragoni, Leridi i Gironi da procesuiraju sve načelnike općina i gradova koji su najavili da će sarađivati sa vladom Katalonije u pripremama ilegalnog referenduma.

U saopćenju španskog tužilaštva se navodi da su čelnici 712 od ukupno 948 općina u KataloRajoy pozvao Katalonce da ne izađu na referendum o nezavisnostiniji najavili podršku provedbi spornog referenduma. Svi načelnici će biti pozvani da daju iskaz tužilaštvu, a u protivnom im prijeti hapšenje.

“Podrška organizaciji ilegalnog referenduma za sve javne službenike i zvaničnike predstavlja grubo kršenje odluke Ustavnog suda, zloupotrebu položaja i javnih dobara, a za šta je predviđena zatvorska kazna u trajanju od osam godina i zabrana obnašanja javnih funkcija u periodu od dvije decenije“, navodi se u saopćenju tužilaštva.

Prošle sedmice je na isti način otvorena i istraga protiv predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i njegovih saradnika.

Uporedo s tim, španski sud je zabranio održavanje skupa podrške referendumu u Kataloniji kojeg su planirale nevladine organizacije koje podržavaju secesiju te regije.

Organizatori su najavili da će, uprkos odluci suda, u nedjelju 19. septembra održati skup, ali ne u Madridu, već na nekom drugom mjestu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj