LIMUN UMJESTO SPORTA: Može li često uzimanje limunade zaista zamijeniti sport i pospješiti gubitak suvišnih kilograma?

Može li često uzimanje  limunade zaista zamijeniti sport i pospješiti gubitak suvišnih kilograma? Svatko si je jednom postavio ovo pitanje što i nije iznenađujuće. Kako i ostali agrumi limun stvara utisak čiščenja i dobrobiti, posebno  pri uzimanju nakon slavlja i svećanosti, na kojima se popije kapljica vise. Mlaka citronada djeluje na psihu poput lijeka.

Najpoznatije i najraširenije mišljenje o limunu je kako česta upotreba, odnosi kilograme po principu lakše i bolje probave, sto nuricionisti i dijatetičari potvrđuju.  To, međutim, nikako ne znači da limunada otklanja stokiranje sala.

Piti 1,5 litru soka od limuna dnevno nije nikada uvjetovalo da bilo tko smrašavi. Posebno osobe koje ne prakticiraju ni jedan sport i unose nevitaminsku hranu u organizam : tjesteninu, crveno meso, slatkiše.

Piše: Džana Mujadžić

Sam po sebi agrum, poput bilo kojeg drugog proizvoda nema nikakav uticaj na gubljenje kilograma. Francuski specijalist, profesor Philippe Legrand, priznati ekspert nacionalne Agencije za sigurnost ishrane, okoliša i rada /Anses/, jednostavno objašnjava :

Postoje proizvodi koji su energetišni, znaši da pomažu nagomilavanje sala u organizmu i drugi koji to nisu. Radi se o fibrima, vitaminima što nemaju nikakvu djelatnost na topljenje sala. Naše tkivo se smanjuje samo u slučaju redovitog fizičkog napora.

Ali razumljivo je da će bilo tko smršaviti i relativno brzo, odklanjajnjem štetnih proizvoda i pijući citronadu. Koncept je razradio izvjesni Stanley Burroughs, švicarski naturopat još 70 godina prošlog stoljeća. Izvor njegovih nastojanja je bilo uklanjanje toksina iz organizma, 10 dnevnim postom i uzimanjem citronade pomiješane sa začinima.

U cijelom poduhvatu limun nije sredstvo mršavljenja ali pomaže smanjenju potrebe za uzimanjem hrane. Mršavljenje se postizalo upotrebom soka od nara, žutih paprika, andiva. Kada se započne proučavanje djelovanja limuna, ubrzo se razumije da je konzomacija limuna udružena sa režimom ishrane sa malo kalorija. Znači, mršavi se jer se smanjuje količina kalorija, dodao je ljekar nuricionist, dr.Laurent Chevallier.

Ustanovljeno je da, i pored mogućeg gubljenja kilograma, ovakav režim može imati negativne zdravstvene poslijedice. Pojavljuju se razlicite karencije i potreba za uzimanjem velikih količina hrane nakon dijete. Fenomen uvjetuje probleme stabilizacije tjelesne težine.

Međutim, preporučuje se uzimanje limuna radi optimacije zivotne higijene. Časa mlake vode ujutro, na prazan stomak – čisti organizam. Preko noći se dehidratiziramo, a mali broj osoba pije vodu nakon buđenja.

Treba priznati da su i čaj i kafa, odlični diuretici i nije ih loše konzumirati, ali nakon uzimanja značajne kolicine vode. Limunada nanovo hidratizira i sto je najbitnije: sa njom se unosi u organizam veoma neophodan vitamin C kao i antioksidi – ističe doktor Chevallier, autor knjige “Šta to jedemo“- samo pod uvjetom da se nemaju osjetljiva crijeva ili sliČne bolesti jer limun iritira ako se uzima u velikim kolicinama.

 

(Global CIR/Piše: Džana Mujadžić)

Komentiraj