NEDALEKO OD DEIR EZ-ZORA: U Siriji poginuo pripadnik DAIŠ-a iz BiH

Amer Džinić iz sela Ošve kod Maglaja poginuo je kao pripadnik takozvane “Islamske države” u Siriji u borbi za grad Deir Ez-Zor.

Uprkos potjernici, u Istanbulu nije uhapšen

Najmlađi brat Almir, koji je uspieo pobjeći iz Sirije, uhapšen je na Aerodromu Sarajevo u julu prošle godine prema potjernici koju je za njim raspisao Sud BiH zbog organizovanja terorističke grupe radi terorizma, piše Večernji list, pozivajući se na informacije sirijske bezbjednosne službe.

On je u Sarajevo stigao iz Istanbula u kojem ga, i pored raspisane potjernice, niko nije zaustavio. U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske se vratilo u zemlje EU, ali i u BiH.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Dmitrij Feoktistov, saopštio je da je pitanje dana kada će DAIŠ biti protjeran iz Sirije, potkrjepljujući to činjenicom da su teroristi počeli prebacivati finansijska sredstva sa teritorije koja su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske.

Sirijska vojska kontroliše 85 posto teritorije

Prema izvještaju ruskog Ministarstva odbrane, nakon velike pobjede nad Islamskom državom u Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontroliše više od 85 posto sirijske teritorije. Sirijska vojska, borci Hezbollaha i iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista Islamske države.

Ovaj grad je specifičan po tome što se u njemu, uz ostale strane borce, nalaze gotovi svi borci iz BiH i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. EROR 404

    Reply
  2. Puno je 85

    Reply
  3. Žao mi

    Reply

Komentiraj