SPOJ DVIJE UMJETNOSTI: Čipka iz Calaisa u kombinaciji sa baletom osvaja svijet

Tehnika, kreativnost, maštanje, ljepota, samoposvećivanje su strasti i spone, između baleta i proizvodnje čuvene čipke Calais-Coudry. One su nadahnule francusku Federaciju čipke i veza da spoji ove dvije umjetnosti.

-Zahvaljujući labelu Dentelle de Calais-Coudry otkrila sam prekrasni materijal neobične ljepote, senzualnosti, kvaliteta koji su me opčarali i potakli moju radoznalost i želju poznavanja načina kreiranja i proizvodnje, prakticiranim u poznatim ateljeima calaiskih čipkara.-izjavila je Ljudmila Pagliero iz Buenos Airesa, zvijezda pariske Opere i zaštitno lice kampanje.

Piše: Džana Mujadžić

Romain Lescoart, predsjednik Federacije /FFDB/, poletno izjavljuje : Sasvim je prirodno i očekivano spojiti našu čipku i njezinu posebnu mehaniku nesvakidašnjeg zvuka, sa izvanvremenskom glazbom i baletskim pokretima, elegancijom i ženstvenosti prve balerine Francuske, Ljudmile Pagliero. Modne kuće čipke Calas-Coudry su dobile novi podsticaj i ne kriju  ponos što ih reklamira međunarodno poznata i priznata vrhunska umjetnica.

Zvijezda u kreaciji branda Fred Sathal Couture izgleda kao da će odletjeti, odjevena u čipku  nalik krilima, pokazuje koherentnost dvije umjetnosti: proizvodnje nenadmašive čipke, starog galskog umijeća što se poredi s onim iz Toleda. Umjetnost materije i pokreta, dva sublimirana i jednistvena universa u zajedničkom zagrljaju virtuoznosti, stvorene iz ritmičnog pokreta i obrtništva Leavers, čija magicnost otkriva providnost i arabeskni polet balerine.

Dvije posebne tradicije

Ekselencija, ležernost, delikatnost, preciznost, dopadanje, autentičnost pa i poezija, obitavaju u majstorstvu neprevaziđenih tehnika proizvodnje, stavljenih u službu snova. Riječi karakteriziraju “visoku čipku”/la haute dentelle/ što se savršeno odražava u umjetničkim gestovima nadarene i zapanjujuće plesačice. Dvije iznimne tradicije, simboli kreativne kulture i francuskog umijeća, uzajamno se prožimaju u posebnoj osjećajnosti u kojoj balerina daje čipki životnost, projicirajući je u budućnost.

Label Dentelle de Calais-Coudry poručuje slijedbenicima i ostalim ljubiteljima lijepog i savršenog : -Usudite se nositi “visoku čipku”!

Proizvedena je sa strašću i umjetničkim pravilima, posebnim adutima njezine reputacije; čuvene na cijeloj planeti. Čipka se razlikuje od drugih po originalnom ostvarivanju i čvornom tkanju, do danas neprevaziđenom i stoljećima čuvanom u tajnosti, poput čuvenih francuskih vina.

Više od dva stoljeća obrtništvo Leavers u regiji Hauts-de-France, ručno proizvodi čipku.Tehnika kompleksnog i savršenog umijeća, prenošena sa generacije na generaciju u dvanaestak manifaktura, omogućava proizvodnju čipke, uvijek različite i obogaćene jedinstvenom trasparencijom, dubinom reljefa, stavljenih na uslugu elegancije i rafiniranog luksuza.

Čipka iz Calaisa čiji se kreatori nadahnjuju i savršeno očuvanim arhivom koji čipkari godinama konzerviraju i nadgledaju, objekt je neprestalnih opita posebne kreativnosti, izvedenih razmjenom novih i starih načina proizvodnje, što čuvaju njezinu izvornu savršenost i originalnost.

 

 

(Global CIR/Iz Pariza za Global CIR Džana Mujadžić)

Komentiraj