(VIDEO) ŠOKANTNA ANALIZA FOREIGN AFFAIRSA: Hrvati za podjelu Bosne pronašli partnera u Putinu, koji opet koristi slabost RH nakon propasti ‘Agrokora’

Koristeći se Hrvatskom i Hrvatima iz BiH, Rusija radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, objavio je u analitičkom tekstu ugledni američki časopis Foreign Affairs. Rusi koriste hrvatsku slabost nakon sloma Agrokora kako bi proširili svoj utjecaj u regiji. “Umjesto da bude bedem ruskom širenju na Balkan, Hrvatska je na putu da padne kao iduća kocka ruskog domina”, upozorava se u analizi, piše Jutarnji.

Putin ne djeluje samo preko Dodika

Uz poznatu vezu predsjednika srpskog entiteta Milorada Dodika s Moskvom, analitičar Jasmin Mujanović naglašava neformalnu koaliciju Dodika s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te ukazuje na nedavnu izjavu ruskog veleposlanika u BiH koji je izrazio razumijevanje prema težnjama tamošnjih Hrvata za preuređenje BiH. Prema analitičaru Foreign Affairsa, Rusija u BiH više ne djeluje samo preko Dodika, nego i Čovića za kojega Jasmin Mujanović, konzultant njemačke zaklade Friedrich Ebert i stručnjak za Zapadni Balkan, piše da ga je nemoguće odvojiti od njegovih podržavatelja u Hrvatskoj. “Ruski cilj je jasan: zadržati Bosnu izvan NATO-a i EU”, piše on.

Strateški cilj Moskve na Balkanu je “baciti kamenčiće u kotače Zapada”, smatra i stručnjak za jugoistočnu Europu Dimitar Bechev, koji je upravo objavio knjigu “Uloga Rusije u jugoistočnoj Europi”. EU se tome efikasno ne suprotstavlja: zabavljena vlastitim brigama oko Brexita, Zapadni Balkan je ostavila na čekanju. Bez jasnih datuma za integraciju, BiH, Srbija, Crna Gora, ali i Kosovo i Makedonija suočeni su s jačanjem unutarnjih konflikata. EU ne smije ostati zatvorenih očiju, upozoravaju mnogi. Ne samo da mora biti aktivnija, EU na Zapadnom Balkanu mora biti i vidljivija, poručila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Osim dodatnih financijskih sredstava, treba povećati vidljivost i važnost europske politike proširenja te pozitivnih učinaka na stabilnost i sigurnost koju ona donosi, istaknula je Zovko u utorak u Strasbourgu.

Protiv NATO-a

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov nedavno je za BiH izdanje Večernjeg lista ponovio da je Rusija zainteresirana za stabilan i miran razvoj svih balkanskih zemalja, uključujući BiH. Rusija je jasno protiv ulaska BiH u NATO pa je Ivancov upozorio da je većina stanovništva Republike Srpske protiv članstva u toj vojnoj alijansi. BiH danas ne bi mogla ući u NATO jer je protiv toga i vodstvo srpskog entiteta.

Uloga Hrvatske već dugo nije u funkciji stabiliziranja BiH, od niza izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koje su izazvali žestoke prosvjede Sarajeva do disonantnih tonova oko gradnje Pelješkog mosta. I časopis Economist upozorio je na veliku izloženost Hrvatske Rusiji od posrnuća Agrokora, najveće tvrtke u regiji, koja duguje Sberbanku 1,1 milijardu eura. “Moskva je u poziciji da preuzme velik dio hrvatskog gospodarstva jednim potezom i Zagreb je toga svjestan”, piše Foreign Affairs. Tekst je objavljen prije nego što je objavljeno da će hrvatska predsjednica otputovati u Moskvu gdje će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Ne ignorirajte treći entitet”

Na optužbe Washingtona da Rusija destabilizira zemlje Balkana, Crnu Goru i Makedoniju preko Republike Srpske i BiH, ruski ambasador Petar Ivancov rekao je da takve optužbe uglavnom dolaze iz trećih i jako dalekih zemalja, dok zemlje regije i lokalni političari imaju suprotno mišljenje.

Rusija ni na koji način ne pokušava “uzdrmati situaciju” na Balkanu, nego, naprotiv, gradi i razvija uzajamno korisne odnose sa svim zemljama regije na osnovi ravnopravnosti, dijaloga i suradnje, poručio je ruski veleposlanik u Sarajevu. Ivancov je izjavio da u BiH postoji problem “hrvatskog pitanja” i da se ne može ignorirati. Nije se jasno založio za treći entitet: za problem Hrvata u BiH rješenje trebaju tražiti sve zainteresirane snage u Federaciji BiH zajedno, “u sklopu ustavnih procedura”.

 

 

(Global CIR/Jutarnji)

 

Objavljeno u:

Komentiraj