NAKON ŠTO IH JE PUTIN ODBIO, IZRAELCI PRIJETE DIREKTNO ASSADU! Izraelska ministrica: “Ako želi da opstane, Assad mora držati Iran dalje od Sirije”

Izraelska ministrica pravosuđa Ajelet Šaked izjavila je u ponedjeljak da, ukoliko želi da opstane, sirijski predsjednik Bašar Al-Asad mora držati Iran podalje od Sirije.

“Izrael mora da vrši pritisak na svjetske sile da ne dozvole Iranu da uspostavi snažno prisustvo u Siriji”, izjavila je Šaked na konferenciji Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma u Herzliji. Ako svjetske sile ne budu usvojile ovaj zahtjev, onda Izrael treba ” da učini ono što treba učiniti”.

Prije nekoliko dana, izraelske vazduhoplovne snage izvršile su vazdušne udare na jednu fabriku u Siriji, tvrdeći da se radi o fabrici hemijskog oružja.

U međuvremenu, ministar za regionalnu saradnju Izraela, Tzahi Hanegbi, rekao je da će o iranskom prisustvu u Siriji biti raspravljano na sastanku premijera Benjamina Netanjahua i američkog predsednika Donalda Trumpa. Prošlog mjeseca, izraelski mediji su otkrili da su Izrael, Rusija i SAD održali niz tajnih sastanaka kako bi razgovarali o raspletu dešavanja u južnoj Siriji.

 

Haaretz: Rusi dopustili Irancima da dođu na Golan

Izrael je tražio da se uspostavi tampon zona od 60 kilometara, sjeverno od Golanske visoravni i zapadno od ceste koja povezuje jugoistočni sirijski grad Suweida s Damaskom, ali je ruska strana to eksplicitno odbila piše izraelski list Haaretz. Rusi su se samo složili kako se Iranci i njihovi saveznici neće približavati prema Izraelu na samo pet kilometara od crte koja razdvaja ‘snage predsjednika Bashara Al-Assada i pobunjenike’.Rezultat slika za israel syria conflict

”Budući da sirijska vlada i dalje kontrolira sjeverni dio sirijske strane Golanske visoravni od grada Quneitre sjeverno do Damaska, to znači da su Rusi u praksi obećali da će Irance samo držati podalje od aktualne granice”, piše Haaretz.

Analitičar uglednog izraelskog lista ipak zaključuje da će Iranci dugoročno pokušati uspostaviti vojnu i obavještajnu prisutnost duž granice s Izraelom, te da namjeravaju iskoristiti sirijski Golan kao sekundarni front protiv Izraela, u slučaju još jednog rata koji može izbiti između Izraela i Hezbollaha.

 

(Global CIR/Princip/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj