PLANIRANA VJEŽBA SA VOJSKOM CRNE GORE: NATO brodovi uplovili u Luku Bar

NATO Stalna pomorska grupa 2 (SNMG2), koju čine dva britanska i po jedan francuski i grčki vojni brod, uplovlili su u Luku Bar, u okviru svoje redovne misije Mediteranom. Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane, cilj posjete je jačanje odnosa sa Mornaricom Vojske Crne Gore (VCG), kao nove države – saveznice u okviru Alijanse.

Dva ratna razarača bitanske Kraljevske ratne morarice, HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), francuski “La Fayette” i grčki “Limnos”, boravit će u Luci Bar do 20. septembra”, kaže se u saopćenju. Najavljeno je da će tokom boravka brodova u Luci Bar, biti organizirano više aktivnosti.

“Pripadnici Mornarice VCG i mornari sa brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 realizovaće niz sportskih aktivnosti, a brodove će posjetiti više grupa učenika Bara i drugih djelova Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva. Oni su pojanili da je SNMG2 multinacionalna, integrisana pomorska grupacija, u kojoj brodovi savezničkih zemalja vježbaju i rade zajedno kao tim.

“Ova grupa je na raspolaganju za široki spektar zadataka, od vojnih vježbi do reagovanja na krize i učestvovanja u operativnim zadacima. Uglavnom djeluje u Sredozemlju, ali može biti raspoređena i na drugu poziciju“, kaže se u saopćenju.

Ministar odbrane Predrag Bošković posjetiće danas britanski HMS “Dunkan”, a za ponedjeljak, 18. septembra, planirana je zajednička vježba mornara i oficira sa savezničkih brodova sa pripadnicima Bording tima Mornarice VCG.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj