SAD POZVALE NA ODGODU REFERENDUMA! Barzani: Referendum će se održati, nemamo drugu alternativu

Bijela kuća je pozvala na otkazivanje referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zakazanog za 25. septembar uprkos protivljenju Bagdada, ocijenivši referendum kao “provokativan” i “destabilizujući”. Ponovivši uvjerenje da bi to glasanje bilo prepreka u borbi protiv DAIŠ-a i “stabilizaciji oslobođenih područja”, Vašington je jasno izrazio svoje neslaganje pošto je parlament iračkih Kurda glasao za referendum.

“Pozivamo regionalnu kurdsku vladu da odustane od referenduma i da uđe u ozbiljan dijalog sa Bagdadom u kom su SAD uvijek spremne da budu posrednik”, navodi se u subotu u saopštenju Bijele kuće. Lideri Iraka su kurdsku inicijativu ocijenili kao protivustavnu. Referendum izaziva zabrinutost i u Turskoj i Iranu, susjedima Iraka koji vjeruju da bi to moglo  ohrabriti njihove kurdske manjine.

Kurdski zvaničnici su naveli da pobjeda “za” na referendumu ne znači momentalno proglašenje nezavisnosti već bi im dalo mogućnost da iz snažnije pozicije pokrenu pregovore sa vlastima u Bagdadu. Kurdistan ima autonomiju od 1991, i ona se tokom godina širila. Objava predsjednika tog regiona Masuda Brzanija u junu o određivanju dana referenduma bila je jasan signal da Irak ulazi u novu fazu.

Poslije tri godine borbe protiv terorista DAIŠ-a, Irak se vraća vjerskim i etničkim problemima koji su postojali prije tzv. Islamske države, piše Frans pres.

Mesut Barzani: Referendum neće biti odgođen

Barzani: Šta je alternativa referendumu?

Parlament Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka izglasao je danas održavanje referenduma o nezavisnosti od Iraka 25. septembra ove godine kako je ranije najavljeno, prenosi AFP. Parlament se sastao u Erbilu u sjevernom Iraku.

Predsjednik Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka Mesut Barzani je jutros rekao da referendum neće biti odgođen iako su SAD i zapadne sile to tražile od Kurda. Ponuđen im je i plan, ali uzalud.

“Još nismo dobili prijedlog koji bi bio alternativa kurdskom referendumu”, rekao je Barzani.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj