U PROVINCIJI DEIR EZ-ZOR: Sirijske demokratske snage prvi put tvrde da su na meti ruskih napada

Sirijske demokratske snage (SDF), savez antidžihadističkih boraca koji ima podršku SAD-a, optužile su danas sirijsku vladu i Rusiju da su iz vazduha napali njihove položaje na istoku Sirije. Ovo je prvi put da SDF tvrdi da su bili mete ruskog bombardovanja.

Napadi su se odigrali u provinciji Deir Ezzor, posljednjoj koja je u rukama Islamske države u Siriji, gdje i vlada i SDF izvode ofanzivu da bi istjerali džihadiste.

Ruska i režimska avijacija je jutros napala naše snage u industrijskoj zoni sjeveroistočno od grada Deir Ezzor. Šest boraca je ranjeno. U trenutku kada naše snage ostvaruju velike pobjede u Raki i Deir Ezzoru neki žele da spriječe naše napredovanje“, navodi se u saopštenju SDF-a.

Ofanziva snaga sirijske vlade uz podršku ruske avijacije je koncentrisana na grad Deir Ezzor, dok se arapski i kurdski borci iz SDF-a uz američku podršku bore na istoku provincije. Kada su objavili ofanzivu u provinciji Deir Ezzor, SDF je iznijela uvjeravanja da neće biti koordinacije na vladinim snagama.

Ipak, prema međunarodnoj koaliciji, postoji zona “beskonfliktne linije” da bi se izbjegli incidenti među brojnim učesnicima u sukobu. Rat u Siriji traje od 2011. i odnio je više od 330.000 žrtava.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj