ALBANSKI PREMIJER: BiH, Srbija, Makedonija i Kosovo nedostaju na NATO mapi

Albanski premijer Edi Rama izjavio je, u pozdravnom govoru na konferenciji Vojnog komiteta NATO-a koji okuplja najviše vojne komandante zemalja članica Alijanse, da “Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Kosovo i dalje nedostaju na NATO mapi”. To područje, koje tek treba da bude uključeno u evropsku bezbjednosnu arhitekturu, čini teritoriju na kojoj igrači treće strane vide ranjivost i prilike za upad“, rekao je Rama.

ATA navodi da je on „pozdravio činjenicu da je Albanija prvi put domaćin najvišeg vojnog organa NATO-a, podvlačeći da je Tirana u potpunosti posvećena ispunjavanju svih obaveza koje potiču iz članstva u NATO-u“.

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a general Peter Pavel u ime Alijanse je „izrazio zahvalnost snažnoj posvećenosti Albanije i doprinosu te zemlje zajedničkoj bezbjednosti i operacijama i misijama pod vođstvom NATO-a u Avganistanu i na Kosovu“.

ATA navodi da je Pavel “takođe pohvalio ulogu Albanije u promovisanju stabilnosti i saradnje na Zapadnom Balkanu, kao i u borbi protiv DAIŠ-a”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj