KO BI BIO NA VLASTI DA BIRAJU DJECA I TINEJDŽERI? Evo kako kod mlađih od 18 stoje Merkel, AfD i ostali

Na šaljivim izborima održanima u petak u Njemačkoj, djeca mlađa od 18 godina kao omiljenu stranku izabrala su stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, objavili su mediji. Konzervativni Kršćanski demokrati (CDU) dobili su 28, 37 posto dječjih glasova, a prati ih stranka lijevog centra Socijalni demokrati (SPD) s 19,87 posto, pokazuju rezultati.

German Chancellor Angela Merkel visits a youth fire brigade at Wedding in Berlin, Germany, November 14, 2016. REUTERS/Axel Schmidt TPX IMAGES OF THE DAY - D1BEUMTNFZAA

Djeca i tinejdžeri glasali su na ukupno 1600 izbornih mjesta širom Njemačke na šaljivim izborima za one koji još nemaju pravo sudjelovati na parlamentarnim izborima u nedjelju 24. rujna. Treća po snazi stranka koju su izabrala djeca su Zeleni, koji su dobili 16,67 glasova, više nego dvostruko od potpore koju su dobili prema nedavnim izbornim anketama.

Glasanje upotpunjuju ekstremni ljevičari Linke (ljevica) s 8,17 posto, desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) sa 6,8 posto i Slobodni demokrati (DDP) s 5,7 posto. Na zadnjim općim izborima 2013. sudjelovalo je oko 200.000 mladih i organizatori očekuju više glasača ove godine.

Rezultati u velikoj mjeri odražavaju očekivanja za odrasle s pravom glasa na njemačkim izborima 24. rujna, s jednim istraživanjem objavljenim u četvrtak koje pokazuje da CDU dobiva 37 posto glasova. Dječje izbore održane u petak organizirale su političke organizacije mladih, a njima se želi promicati angažman među mladim osobama.

“Izbori za one ispod 18 godina jasan su znak političarima o tome koje su teme važne među djecom i adolescentima”, rekla je ministrica obitelji Katarina Barley uoči izbora.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj